Montserrat demana sis vegades perdó per l’afer dels abusos

434

L’abat de Montserrat, Josep M. Soler, en l’homilia de la missa conventual del 3 de febrer, menciona sis vegades la paraula perdó per l’afer d’abusos a menors.

1. ABUSOS A MENORS. L’abat Josep M. Soler diu: “Aquests darrers dies, els mitjans de comunicació han parlat d’alguns fets passats d’abusos a menors per part d’homes de l’Església, que són totalment contraris a la vocació rebuda. Entre ells, han parlat dels d’un monjo de Montserrat, difunt de fa deu anys. Aquests fets denunciats han colpit tothom, també i d’una manera molt intensa la nostra comunitat”.

2. MONJOS FEBLES I PECADORS. L’abat comenta sobre l’Evangeli llegit amb motiu de la dedicació de la basílica montserratina fa 427 anys que Jesús porta el perdó al publicà Zaqueu, enriquit com cobrador d’impostos, i que va rebre el perdó al restituir el que havia pres injustament ajudant els necessitats amb gran generositat. Afirma que amb la dedicació de la basílica… “Jesús entrava en una casa on prega una comunitat de monjos febles i pecadors. Sant Benet mateix recorda que la comunitat està formada per ‘animes malaltisses’ que necessiten esmenar-se i progressar (…) En la visió idealitzada de molts, el monestir és un lloc d’homes i dones sants. En canvi, en la realitat, ja en temps de sant Benet, un monestir és una comunitat d’homes o dones que volen treballar-se espiritualment per anar superant els seus defectes, els seus mals comportaments i els seus pecats. Malgrat totes les febleses i pecats, Jesús no abandona. Continua present enmig dels monjos i del pelegrins amb la seva crida constant a la conversió, amb el seu perdó, amb la seva gràcia a favor de monjos, escolans i pelegrins.

3. PERDÓ. PERDÓ, PERDÓ. Sobre les informacions d’abusos de menors, l’abat confessa: “Davant d’aquests fets, els meus germans de comunitat i jo mateix demanem humilment perdó a les víctimes; ens solidaritzem amb el seu dolor i els oferim el suport de la comunitat. Els abusos sexuals a menors per part de persones consagrades a Déu ens dolen profundament perquè fereixen la part més vulnerable de les víctimes i traeixen la confiança que havien posat en ells. En l’acolliment pastoral a tanta gent que fem a Montserrat sabem quin dolor es causa i com costa de cicatritzar les ferides (…) “Demanem perdó, també, a totes les persones a qui el coneixement d’aquests fets ha pogut escandalitzar o fer perdre confiança en institucions d’Església. Demanemperdó, encara, per les coses que en el passat, a Montserrat, no s’hagin pogut fer prou bé i hagin pogut facilitar comportaments indignes”.

4. CONDEMNA. “Reiterem, una vegada més, la nostra condemna rotunda a qualsevol tipus d’abús realitzat a menors. I expressem, també, la nostra voluntat de transparència total. Per això, hem creat una comissió externa que analitzi els casos que es puguin denunciar. I després actuarem en conseqüència, donarem els resultats de la investigació de la comissió tot seguint el protocol establert pel Papa Francesc i per les nostres Esglésies particulars. Tenim, doncs, les eines necessàries per aclarir els fets i atendre les víctimes d’una manera justa i evangèlica».

5. SUPORT. “Volem agrair les moltíssimes mostres de suport i d’amistat que, més enllà d’uns fets concrets negatius que hi pugui haver hagut, valoren el treball i l’aportació de Montserrat i aprecien la fidelitat global de la comunitat als seus compromisos monàstics”

6. CRÍTICA A ALGUNS MITJANS. “Ens han dolgut certes expressions aparegudes en alguns mitjans que semblava que estenien la sospita d’agressors sexuals al conjunt dels monjos. Ho hem viscut amb humilitat i sentint-nos solidaris amb altres entitats eclesials que aquestes setmanes es troben o s’han trobat amb situacions semblants”.

7. PETICIÓ. “Els abusos són un problema que s’ha donat també en l’Església i que cal afrontar amb decisió segons les directrius donades per la Santa Seu, malgrat les dificultats, amb esperit de confiança i d’una manera esperançada. Perquè reconèixer la veritat ens farà lliures (Jo 8, 32). En aquesta tasca tan important Montserrat sempre hi serà present (…) Us demano, finalment, que continueu pregant per nosaltres perquè siguem humils i bons monjos, i perquè Montserrat pugui continuar essent un lloc de veneració i lloança de la Mare de Déu i d’anunci creïble de l’Evangeli de la misericòrdia”.

Compartir esta entrada