El Govern català acusa a l’Estat espanyol de perpetrar un judici contra la democràcia

490

Declaració institucional del president de Catalunya, Quim Torra, i tot el seu Govern, amb motiu del trasllat de les preses i els presos polítics catalans a Madrid.

 

“Som a les hores prèvies d’un judici que canviarà per sempre el nostre país i la seva relació amb el Regne d’Espanya. Es jutjaran persones honorables per haver volgut donar la veu al poble de Catalunya de manera escrupolosament democràtica pacífica. Som, per tant, davant d’un judici també contra el dret d’autodeterminació de Catalunya i contra la  democràcia.

 Avui els presos polítics són traslladats a presons de Madrid. Els hem acompanyat aquest matí en una reunió institucional de l’actual Govern de Catalunya amb els consellers del Govern legítim empresonats, la presidenta Carme Forcadell i els líders
d’Òmnium i ANC. Els hem traslladat tota l’energia possible i un suport indestructible com a govern de la Generalitat. Sabem que no s’han de defensar de res, perquè no han comès cap delicte. Van a denunciar l’Estat per la vulneració de drets civils i polítics
i per aquesta repressió descarnada que causa preocupació aquí i arreu del món. 

 A les portes del judici contra la democràcia, demanem a la comunitat internacional, ciutadania, governs, entitats de drets civils i humans, mitjans de comunicació i personalitats compromeses amb la justícia i la llibertat, que se sumin al clam del poble de Catalunya en defensa dels principis i valors que han de fer del món un lloc més just, més segur i més lliure. El problema dels processats en aquest judici, el problema dels demòcrates catalans, és també un problema de la comunitat internacional i, especialment, de la Unió Europea. Som ciutadans europeus amb uns drets i unes llibertats que han de ser protegits per les institucions comunitàries. Els dies de judici que vindran ens demanaran, sobretot, una cosa: que siguem l’altaveu de la denúncia col·lectiva d’allò que no hauria d’haver passat mai a l’Europa del segle XXI. El clam de justícia i llibertat dels presos polítics ha d’arribar a tots els racons possibles i ha d’estendre la reivindicació democràtica dels catalans a tothom  qui la vulgui escoltar. El vicepresident, els consellers i conselleres, la presidenta del Parlament i els líders cívics volen anar al judici per plantar el mirall de la vergonya davant dels poders de l’Estat espanyol. Fem-lo reflectir com més millor i amb la màxima nitidesa possible.

El Govern vol expressar un cop més el seu suport i la seva solidaritat a les famílies dels encausats, així com a la resta de represaliats i exiliats de la repressió política.  Aquests mesos, tot el temps que ens separa des d’aquell octubre de 2017, han estat la demostració de la vulneració impune dels drets fonamentals. La presó preventiva utilitzada com a escarment i condemna abans del judici, la liquidació dels drets parlamentaris més elementals, l’intent de modificació de la composició del parlament sorgit d’unes eleccions imposades, l’impediment de la investidura del candidat proposat per la majoria parlamentària, la continuada judicialització de la política… Som davant d’una estratègia premeditada per a liquidar l’expressió i la voluntat democràtica dels catalans. I és davant d’això que el Govern vol deixar ben clar el seu compromís de no defallir i de no retrocedir davant d’aquesta onada repressiva i de la preocupant involució democràtica de l’Estat espanyol. Per això, també, demanem al govern espanyol  valentia, coratge i voluntat d’emprendre els canvis democràtics que Espanya necessita per homologar-se a les democràcies plenes i avançades del món. I la única fórmula que pot garantir aquests canvis és el diàleg, la negociació i l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya.

 El judici ens interpel·la com a ciutadans i com a catalans. També com a Govern i com a institució. Siguem dignes del moment històric que ens ha tocat viure. Tornem a demostrar el nostre compromís amb la veritat i el futur de tots els catalans. Democracia, no violencia, justicia i llibertat”.

Compartir esta entrada