L’episcopat català resisteix al règim espanyol i admet la legitimitat del sobiraniosme

399

L’episcopat català resisteix les pressions del règim espanyol i aprova un comunicat de solidaritat amb els exiliats i presos polítics i de reconeixement de l’opció sobiranista.

1.El règim espanyol pressiona a les entitats catalanes i espanyoles, incloses les eclesials, perquè desautoritzen el sobiranisme català, o defensin la unitat espanyola com quelcom sagrat, o justifiquin el repressiu 155, o, com a mínim, mantinguin silenci. Però l’episcopat de l’Església catalana, a diferència de sectors de l’episcopat espanyol, resisteixen les pressions i la venjança del règim espanyol. Així es posa de relleu en el document que han aprovat en la seva reunió a Tiana.

2. L’episcopat català, amb la seva moderació habitual, deixa clares diverses consideracions. 1/ Els bisbes no poder obviar els esdeveniments polítics actuals. 2/ El respecte als drets de totes les persones és un objectiu prioritari. 3/ Cal un gras esforç de diàleg amb generositat. 4/ Deixen constància de les conseqüències que deriven dels resultats de les eleccions del 21 de desembre. 5/ Expressa la seva preocupació pels que pateixen pressió preventiva. 6/ Defensen la legitimitat moral de les diverses opción sobre l’estructura política de Catalunya.

Aquest és el comunicat textual de l’episcopat de l’Església catòlica a Catalunya:

En aquest temps de Quaresma, quan se’ns convida a la conversió personal i comunitària, no podem obviar els esdeveniments polítics i socials que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya. Des d’aquesta perspectiva els bisbes de les diòcesis catalanes adrecem una crida a tothom a fer un esforç per refer la confiança mútua dins d’una societat com la nostra en la qual es dona una gran pluralitat cultural, política i també religiosa. La cohesió social, la concòrdia, el sentir-nos propers els uns als altres i el respecte als drets de totes les persones que viuen a Catalunya han de ser un dels nostres objectius prioritaris en aquest moment.

No podem ignorar ni menystenir que en relació a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom. Per això, tal com hem demanat repetidament, amb paraules del papa Francesc amb les que ens sentim compromesos, diem als catòlics i a tots els qui ens vulguin escoltar que «és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions». (Evangelii Gaudium 239).

El passat 21 de desembre es van realitzar eleccions al Parlament amb una gran participació dels electors. És necessari que, amb voluntat de servei, els parlamentaris escollits impulsin els mecanismes democràtics per a la formació d’un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país, i especialment els més necessitats de superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim. 

Volem fer esment d’una qüestió concreta que ens preocupa. Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la que no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats.

Com a ciutadans d’aquest país i pastors de l’Església que fa camí a Catalunya, novament reafirmem que, encara que no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta als nous escenaris que en els darrers temps s’han plantejat, defensem la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica.

Finalment, demanem als catòlics que, descobrint el pas de Déu per la vida en aquests moments de complexitat, siguem instruments de pau i reconciliació enmig de la societat catalana, i no deixem de pregar el bon Déu per la pau i la justícia a Catalunyta.

Compartir esta entrada