Investidura espanyola. Catalunya persistirà (Cambó)

265

El fracàs de la investidura espanyola pot ser objecte d’una reflexió des de la perspectiva històrica del contradictori Francesc Cambó (1876-1947) i del demagog espanyolista Alejandro Lerroux (1864-1949) sobre qüestions de Catalunya. Ho haurien de tenir en compte les forces polítiques catalanes i sobiranistes, i també les espanyoles.

 

1. MONARQUIA O REPÚBLICA? Des del candidat Pedro Sánchez (PSOE) a VOX defensen la monarquia imposada pel dictador Francisco Franco en contra el sobiranisme republicà català. Francesc Cambó: “Monarquia o República? Catalunya!”. Paraules en un míting al Teatre Bosque de Barcelona el desembre de 1918. Argumenta  que el present i el futur de Catalunya no passa per defensar un o altre règim polític a Espanya. Ni per hipotecar Catalunya a la república o a la monarquia.

2. CATALUNYA PERSISTIRÀ. Des del candidat Sánchez (PSOE) a VOX preveuen la repressió del 155 i liquidar el sobiranisme català democràtic i pacífic. Cambó parla de la Catalunya assetjada per Espanya en un discurs a les Corts espanyoles el 13 de desembre de 1934 quan es debatia la suspensió de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. “Aquest text que aneu a votar implica que el problema  català continuarà pertorbant mesos i anys la vida política espanyola. No us feu il·lusions. Passarà aquest Parlament, desapareixeran els partits que estan aquí representats, cauran règims, i el fet viu de Catalunya subsistirà”. La síntesi d’aquestes paraules històriques estan inscrites per sempre a la làpida de la tomba on descansen les restes del polític català, al cementiri de Montjuic de Barcelona. Obra de l’escultor Subirachs amb una creu i un relleu amb les figures de Sant Francesc d’Assis i de Bernat Metge. «Passarà tot. El fet viu de Catalunya persistirà. Cambó». La profecia de Cambó és compleix. Passen els règims espanyols. Passen i cauen repúbliques, dictadures, transicions, monarquies. Espanyols, no us feu il.lusions. Catalunya persistirà. 

3. ADVERSARIS DEL SOBIRANISME. Des del candidat Sánchez (PSOE) a VOX comparteixen en la pràctica el lerrouxisme espanyolista, demagog i sectari. El catalanisme, el sobiranisme, ERC, JxCAT, CUP haurien de tenir en compte unes paraules del demagog espanyolista Lerroux. “La gran fórmula per enfortir l’Espanya imperial és fer que els catalans es barallin entre ells, oblidin qui som els enemics i reneguin de la seva catalanitat”. 

 

 

 

 
Comparteix aquesta entrada

 
0 Comentaris

Escriu un comentari

Nom
Correu electrònic *

Compartir esta entrada