Sala-i-Martín dona raons per votar a Puigdemont

470

El catedràtic Xavier Sala-i-Martín dona raons per votar al president Carles Puigdemont (Junts per Catalunya) en les eleccions del diumenge, dia 26 de maig. Ho expressa amb el seu estil didàctic i implacable en una sèrie de tuits

 

1.Veig que avui hi ha molta gent que diu què votarà a les eleccions de diumenge 26M. Posats… jo també ho faré: votaré la candidatura del president Carles Puigdemont. I al fil que segueix us explico per què.

2. Ja fa temps que vaig dir que la independència la guanyarem quan els espanyols provoquin la implosió del què els queda de democràcia. Ho feia amb un antic proverbi xinès (que m’acabava d’inventar) i la paràbola de les abelles.

3. La paràbola diu que nosaltres som com unes abelles tancades a una botiga de porcellana. Des de dins, mirem amb desig la llibertat de les abelles que hi ha fora. Però quan intentem sortir, xoquem contra el vidre una i altra vegada.

4. Malgrat que som més de 2 milions, som massa dèbils per a trencar el vidre a cops de cap. Alguns pensen que si “ampliem la base” (és a dir, si portem més abelles) aconseguirem trencar el vidre. S’equivoquen. El vidre és massa fort per trencar-lo a cops de cap, per més que siguem.

 5. Algunes altres abelles s’han adonat que hi ha una manera de trencar el vidre: el toro que hi ha a la porta de la botiga i que és el que les té empresonades.

 6. La idea és que si algunes de les abelles van per darrera del toro i li punxen les pilotes, el toro embogirà, començarà a córrer per la botiga i ho trencarà tot… inclosa la finestra de vidre que ens impedeix sortir.

 7. L’1 d’Octubre va ser una forta punxada als cataplins del toro i va desfermar una primera onada de violència: del rei, de la guàrdia civil, dels partits del 155, d’una part important de la societat de l’Espanya del “a por ellos”.

8. El toro, embogit, es va començar a carregar els gerros de ceràmica: s’ha carregat la monarquia, la independència del poder judicial, la neutralitat d’una part de la premsa, la llibertat d’expressió, els drets fonamentals dels presos polítics, la imparcialitat de la JEC,…

 9. Però el vidre que ens separa de la llibertat segueix dret. Esquerdat, però dret. Mentrestant, el toro ha canviat de color: abans era blau. Ara és roig. És menys antipàtic i i ha algunes abelles que volen dialogar amb el toro vermell perquè és menys mal educat que el blau.

 10. Però el toro vermell té la mateixa determinació que el blau a l’hora de privar-nos de la nostra llibertat. L’única sortida és seguir punxant les gònades del brau.

 11. La qual cosa em porta a les eleccions de diumenge. El meu raonament a l’hora de decidir el vot és: quina candidatura és la que més mal li fa a les pilotes del brau? Qui és qui més mal farà al brau que pugui córrer lliure per Europa? La resposta és, sens dubte, CARLES PUIGDEMONT!

 12. És per això que la Junta Electoral Central va intentar evitar que Carles Puigdemont, Toni Comín, i Clara Ponsati es presentessin. És per això que van impedir que anessin als debats. Només cal veure la ràbia que tenen i la bilis que treuen quan parlen de Puigdemont.

 13. L’elecció de Puigdemont, Comin i Ponsatí posaria màxima tensió a les autoritats judicials espanyols acostumades a fer el què els dona la gana amb tota impunitat (com hem vist que fan amb els presos polítics). Això els portaria a deteriorar encara més les institucions de l’estat.

 14. Si els jutges espanyols se salten la legalitat europea i detenen Puigdemont, Comin i Ponsatí, el vidre de la finestra pot sortir finalment volant pels aires.

 15. I si no els detenen i els permeten agafar l’acta d’Eurodiputats, seran un mal de cap (o dels ous) constant pel toro durant 5 anys. El toro seguirà embogit i seguirà carregant-se, una darrera l’altra, totes les institucions espanyoles. És la seva naturalesa. Ara que els advocats han fet la seva feina i aconseguit que puguin ser candidats a les Europees, els independentistes no podem fallar i hem d’aconseguir que Carles Puigdemont guanyi les eleccions de manera incontestable. Aquest seria el millor missatge per a Europa… i per al toro!

Compartir esta entrada