Visita cordial del Papa a les nacions independitzades d’Espanya

457

El Papa Francesc visita amb cordialitat les nacions independitzades d’Espanya. Ell, nascut a l’Argentina, que va aconseguir la independència el 1816, està ara a Panamà. Temps enrere va visitar, des de la seva elecció papal (març 2013), Bolívia, Paraguai, Xile i Equador.

1. La independència panamenya fou fruit del procés emancipador desenvolupat realitzat al novembre de 1821 pel qual Panamà va alliberar-se dels lligams amb la corona espanyola posant fi a 321 anys de dependència colonial. La seva població actual, 4.164.230 habitants, és la meitat de la de Catalunya. El cap alliberador fou Simón Bolívar.

2. El Papa Francesc, en el seu discurs davant les autoritats del país centreamericà i dels ambaixadors, s’ha referit al llibertador Simón Bolívar. Ha apellat a “respectar i abraçar la riquesa multicultural de cada poble” i a que “tots els habitants d’aquest poble tinguin l’oportunitat de sentir-se actors del seu destí, del de les seves famílies i de tota la nació”.

3. Francesc ha tingut una menció especial als pobles indígenes maltractats i exterminats quasi del tot pels colonitzadors. Des de l’arribada dels espanyols, les poblacions indígenes no tenien drets reconeguts i eren objecte d’abusos i ocupacions del territori. Ha dit amb un fort sentit humà i cristià: “La genialitat d’aquestes terres està marcada per la riquesa dels seus pobles originaris: bribri, biuglé, emberà, kuna, nasoteribe, ngäbe i waunana. Pobles que tant tenen que dir i recordar des de la seva cultura i visió del món. A ells la meva salutació, el meu reconeixement”.
4. Les paraules humanes i cristianes del Papa, respectuoses amb les cultures de tots els pobles, petits o grans, xoquen amb la postura de les forces ultres que reneeixen a Europa com les espanyoles PP, C’s i Vox.
 

Compartir esta entrada