L’historiador Espino discrepa de la visió franquista i borbònica del ‘descobriment’ d’Amèrica

340

“La invasión de Amèrica” (Editorial Arpa) de Antonio Espino (Córdoba, 1966), catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona, ofereix de manera documentada “una nova lectura de la conquesta hispana d’Amèrica, una història de violència i destrucció”

2.- L’historiador i catedràtic Espino discrepa de la visió franquista i borbònica. Argumenta: “A Espanya la conquesta d’Amèrica es veu com una fita històrica, però en realitat va ser una brutal i sagnant invasió que hauria de generar vergonya (…) El franquisme es va apropiar de la història d’Espanya amb finalitats ideològiques, i va amagar els elements més terribles que tota invasió, conquesta i imperialisme comporta. I aquesta idea perdura fins avui (…) El rei Felip VI, que acaba de viatjar a Puerto Rico amb motiu dels 500 anys de la fundació de Sant Joan de Puerto Rico, segueix amb aquest discurs típic que Espanya va portar a Amèrica la civilització, la cultura, la llengua, la religió, la tecnologia i la paraula llibertat, perquè a sobre expliquen com els conqueridors es van aliar amb alguns grups aborígens per lluitar contra altres grups dominants que els tenien sotmesos”.

3.- A Antonio Espino no li agrada parlar de descoberta. “El verb envair és molt més inequívoc. Implica irrompre, entrar per la força, així com ocupar anormalment i irregularment un lloc. I això és el que va passar en el cas d’Amèrica. Es va imposar la cultura del terror emprada pels espanyols a la hora d’envair el territori americà Amputacions de mans, execucions a la foguera, empalaments, penjaments, llançament de grans gossos de combat contra persones, abusos sexuals contra dones i nenes, i massacres van ser alguns dels mètodes emprats pels espanyols per sotmetre les poblacions locals”

Comparteix aquesta entrada