La mesa del diàleg es reunirà post mortem

363

Ha fet fortuna l’expressió periodística i política de que el president Pedro Sánchez ajorna un cop més la mesa del diàleg SINE DIE. Sense dia. Sense data. S’aplica sobretot quan en l’ajornament o la suspensió d’un acte no s’especifica cap data per a iniciar-lo o reprendre’l. Un menyspreu mes al president Pere Aragonès.

2.- En el llenguatge jurídic, polític i parlamentari s’utilitzen sovint locucions llatines com a recurs didàctic, expressiu i de simplificació en el discurs. Per exemple, les relacions de tipus ideològic, polític, nacional provoquen tensions i  CASUS BELLI. Expressió d’àmbit general per a referir-se, en sentit figurat, al motiu que origina o pot originar un fet conflictiu o un enfrontament.

3.- Tot indica que la mesa de diàleg entre el monàrquic / juancarlista PSOE i l’autonomista ER es reunirà POST MORTEM. És a dir, després de que els protagonistes desapareguin d’escena.

4.- Tot això se sap AB INITIO, des del mateix començament en que ER va votar la candidatura presidencial de Pedro Sánchez a Espanya a canvi de res substancial per a Catalunya i la seva sobirania.

5.- Al partit liderat per l’indultat Oriol Junqueras, amic de Soraya Sáenz de Santamaria, li es aplicable allò d’ERRARE HUMANUM EST, errar és humà, perquè ha estat enganyat.

6.- També és pot dir AD KALENDAS GRECAS, que significa que un afer queda ajornat fins a una data inexistent.

7.- O també IN SAECULA SAECULORUM. Expressió d’àmbit general presa del llatí eclesiàstic. S’aplica a fets i situacions d’una durada indefinida, que es preveu molt llarga.

8.- Pedro Sánchez viola allò de PACTA SUNT SERVANDA. Expressió substantivada pròpia del dret d’obligacions i contractes. Indica que el que acorden les parts preval encara que canviïn les circumstàncies originàries.

9.- Entre els suposats i hipotètics pactistes han creat una situació que porta AD ABSURDUM, fins a l’absurd. Una expressió que s’utilitza en lògica per demostrar alguna cosa per reducció a l’absurd.

10.- En definitiva s’ha creat un MARE MAGNUM, un mar enorme, un embolic descomunal.

Comparteix aquesta entrada