La “justícia” contra Torra, però jo callo perquè no soc Torra

263

Un poema del pastor luterà alemany Martin Niemöller (1892-1984), antinazi i perseguit per la Gestapo, pot aplicar-se a la ofensiva político judicial espanyola contra Quim Torra, que forma part d’una llarga llista de presidents de Catalunya perseguits.

 

POEMA DE RESISTÈNCIA.

Quan la “justícia” española vol inhabilitat el president Torra, jo callo perquè no soc el president Torra.

Quan la “justícia” espanyola empresona els sobiranistes demòcrates i pacífics, jo callo perquè no soc sobiranista demòcrata i pacífic.

Quan la “justícia” espanyola” empresona líders cívics, jo callo perquè no soc un líder cívic.

Quan la “justícia” espanyola perseguirà el president del Govern espanyol i vindrà a buscar-nos, no hi haurà ningú més que pugui protestar i ajudar-nos.

 

MALEÏT SILENCI COVARD

Martin Noëmeller va impulsar un moviment de resistència denominat Església Confessional. Fou arrestat per la Gestapo, declarat culpable de traïció, confinat fins al final de la guerra als camps de concentració de Sachsenhausen i Dachau. Va salvar la vida de miracle. Es autor del poema que segueix a continuación…

Quan els nazis van venir a buscar els comunistes,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era comunista,

Quan van empresonar els socialdemòcrates,
vaig guardar silenci,
perquè jo no era socialdemòcrata,

Quan van venir a buscar els sindicalistes,
no vaig protestar,
perquè jo no era sindicalista,

Quan van venir a buscar els jueus,
no vaig protestar,
perquè jo no era jueu,

Quan van venir a buscar-me,
no hi havia ningú més que poguera protestar.

Comparteix aquesta entrada