De l’exiliat president Tarradellas a l’exiliat president Puigdemont

476

El règim espanyol és repressiu i despectiu amb els presidents de la Generalitat. Els casos de JosepTarradellas (1899-1988) i Carles Puigdemont(1962) són evidents.

1. El règim espanyol està configurat per la caverna institucional, política, mediàtica, judicial, policial, econòmica. Diu que defensa la legalitat i la Constitució, però en fa una interpretació i una aplicació que tergiversen la lletra i l’esperit d’aquest s textos.

2. L’espanyolisme unionista vol apropiar-se de la figura de Tarradellas per contraposar-la a la figura de Puigdemont. Però el molt honorable 125 president de la Generalitat fou perseguit com una mala bèstia durant la dictadura del general Francisco Franco.  També Carles Puigdemont, molt honorable 130 president de la Generalitat, és tractat com una mala bèstia pel règim que té com a cap d’estat a Felipe VI, fill de Juan Carlos I, rei que fou imposat pel dictador Franco i que va jurar fidelitat a los Principios del Movimiento franquista.

3. Tarradellas visqué 38 anys com exiliat i l’any 1954 fou elegit a l’exili president de la Generalitat. Tenia 55 anys. També el president Puigdemont, que tenia 26 anys quan va morir Tarradellas, viu i serà ratificat ara a l’exili. Té 55 anys.

4. Tarradellas va tenir un final trist, des de la perspectiva republicana, perquè el 1985 va acceptar de Juan Carlos I el títol de marqués. Puigdemont només aspira a ser un bon i compromès demòcrata. Tarradellas, de tota manera, va ser un símbol. Puigdemont també és un símbol. Caldrà consolidar la presència, actuació i projecció política, cívica i institucional del president Puigdemont encara que només fos un símbol. Un símbol de democràcia, llibertat, solidaritat, pacifisme, europeisme i sobirania té una força potent davant el poder repressor del 155 i els seus còmplices.

Comparteix aquesta entrada