L’abat de Montserrat dona raons ètiques i eclesials pel dret a decidir

435

L’abat de Montserrat, Josep M. Soler, ratifica les raons ètiques i eclesials a favor del dret a decidir explicades altres vegades. Ara ho fa a la periodista Sílvia Còppulo en el “Fora de sèrie” de TV3. S’expressa de manera serena, cordial i raonable com a ciutadà, cristià, demòcrata i català a la llum de la Doctrina Social de l’Església i dels documents de l’episcopat de Catalunya.

1. “La realitat nacional catalana és històricament prèvia a la formació de l’Estat espanyol. Catalunya és una nació. Tota nació té dret a expressar-se, a ser consultada i a decidir el seu futur”.

2. “Els pobles europeus no accepten la dominació d’una nació sobre les altres, segons Joan Pau II”.

3. “L’Església avala el dret a decidir. És una qüestió ètica. No és partidista ni tan sols política. La postura dels bisbes catalans sobre el futur de Catalunya és ètica”.

4. “L’Església aporta la seva veu, no l’imposa”.

5. “La societat catalana està madura i preparada per afrontar els reptes del moment actual. Hem de mirar el procés que vivim amb esperança i sense por”.

6. “Accions com la via catalana mostren que el que succeeix a Catalunya és transversal, no cosa de quatre polítics”.

7. “No entenc la postura del Govern espanyol davant del procés català”.

8. “El Govern espanyol ha de facilitar la legalitat de la consulta”.

9. “Cal explicar més el procés a certs sectors i fer més pedagogia amb mentalitat oberta, respectuosa, dialogant”.

10. “L’Església catalana fa pedagogia sobre la realitat i les aspiracions de Catalunya a l’Església i als germans catòlics de la resta de l’Estat. Sense massa resultat”.

11. “L’aspror de l’Església espanyola crea anticossos contra el cristianisme a Catalunya. La Conferència Episcopal Espanyola no comprèn la realitat catalana. Defensa la unitat d’Espanya com un be moral que cal mantenir. Però ni la independència d’un poble, ni la unitat de l’Estat són dogmes absoluts. El papa Francesc diu que ni ell ni l’Església posseeixen el monopoli de la interpretació de la realitat social o de la proposta de solucions per als problemes contemporanis”.

12. “L’Església continuarà reconeixent i acollint als milers de cristians de Catalunya en una hipotètica independència”.

13. “És treballa perquè el Vaticà conegui de primera mà la situació de Catalunya. S’ha informat al papa Francesc de la realitat catalana. Un eventual estat català seria reconegut pel Vaticà”.

14. “Hi ha estats, com el Regne Unit amb dues conferències episcopals: Anglaterra i Gales/Escòcia. L’Església a Catalunya està preparada per ser Conferència Episcopal Catalana. La Tarraconense és una bona base”.

Comparteix aquesta entrada