L’episcopat es desmarca d’e-cristians i no criminalitza “Mare nostra”

397

L’episcopat català es desmarca de la decisió d’e-cristians de presentar a la fiscalia una denúncia contra Dolors Miquel pel poema “Mare Nostra” que fou recitat a l’Ajuntament de Barcelona.

     “Mare nostra”, una mena de “Parenostre” en versió feminista i laica, fou llegit el passat 15 de febrer al Saló de Cent. La seva lectura va provocar reacciones diverses: satisfacció, somriures, sorpresa,indiferència. I acusacions de delicte i blasfèmia, acusacions que causaren sorpresa.

     E-cristians, organització impulsada per Josep Mirò Ardevol, va decidir dos dies després, 17 de febrer, presentar a la fiscalia una denuncia contra Dolors Miquel “per la seva escandalosa versió del Parenostre que ofèn als sentiments religiosos”.

     Als mateixos dies, 16 i 17 de febrer, la Conferència Episcopal Tarraconense, celebrava la seva reunió trimestral. No va fer cap referència a aquest afer en el seu comunicat posterior. L’episcopat català no presenta cap denúncia contra “Mare nostra” ni criminalitza a la seva autora i recitadora. L’arxidiòcesi de Barcelona es limita a penjar el “Parenostre” en la seva pàgina web. Aquesta decisió episcopal és coherent amb la convicció de que la missió de l’Església es proposar l’Evangeli, inclòs el Parenostre, sense imposicions ni condemnes.

     De manera similar s’ha manifestat un grup d’intel·lectuals catòlics, 19 de febrer, en una “Carta oberta a l’alcaldessa de Barcelona”. Els signants són Josep M. Carbonell, Jordi Lopez Cams, Eugeni Gay, Nuria Gispert, Eduard Ibáñez, David Jou, Margarita Mauri, Carlos Losada, Núria Sastre, Francesc Torralba, Eudald Vendrell. Expressen la seva tristesa perquè consideren que els versos de “Mare Nostra” són una paròdia del “Parenostre”. Però cap de les persones citades s’afegeix a la denúncia presentada per e-cristians.

     Des d’altres àmbits, cristians o no, es considera que l’alcaldia hauria de permetre també la lectura del “Parenostre” en un acte institucional tal com ho ha permès en el cas del “Mare nostra”. S’argumenta que si és legítim, respectable i democràtic recitar a l’Ajuntament el “Mare nostra” de Dolors Miquel… també és legítim, respectable i democràtic recitar a l’Ajuntament el “Parenostre” de Jesús de Natzaret.

     (Article publicat a www-tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada