Vallcorba. Missa de rèquiem en una societat secularitzada

812

1. La mort li ha arribat de manera previsible i implacable aquest 23 d’agost. Una missa de rèquiem, Verdi? Mozart?, en la Catalunya i l’Europa secularitzades és adequada per l’editor, poeta i assagista Jaume Vallcorba (1949). Indiscutible referent de l’alta cultura catalana i universal, descobridor d’escriptors com Quim Monzó, Sergi Pàmies, Francesc Serés, Ferran Torrent, Ramon Solsona, Mercè Ibarz.

2. Jaume Vallcorba i uns amics melòmans crearen a l’octubre del 2012 “Amics de les Misses Polifòniques”. Fa només dos anys. L’objectiu de l’associació és organitzar cicles de misses polifòniques a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor i al monestir de Pedralbes a Barcelona. Dos escenaris gòtics molt adequats per a la litúrgia i la seva acústica. L’objectiu és celebrar aquestes misses amb la condició que es facin amb màxima dignitat litúrgica i qualitat musical.

3. Tothom està convidat a assistir a aquestes misses polifòniques. S’entrecreuen les dimensions cultural i espiritual. Jaume Vallcorba s’hi va referir fa un any al donar resposta a la recepció del seu amic Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, com membre de la Reial Acadèmia de Doctors. Vallcorba va recalcar que la Bíblia Catalana Interconfessional és un referent actual en llengua catalana i que de la personalitat de Jesús destaca el seu caràcter de servidor.

4. Aquestes idees sintonitzen amb el passatge de l’Evangeli de Marc en l’eucaristia del diumenge, 21 d’octubre del 2012, que fou la primera missa organitzada pels “Amics de la Misses Polifòniques”. La Messa a 4 voci da capella de Claudio Monteverdi.

5. Jesús planteja als seus deixebles en aquest episodi evangèlic: “Qui vulgui ser important entre vosaltres, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci l’esclau de tots. Com el Fill de l’home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la seva vida en rescat per tothom”. Postura revolucionaria en una missa polifònica i en una societat secularitzada.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Comparteix aquesta entrada