La mort del pare

464

1. El pare de Pilar Rahola ha mort. Ella mateixa ho comunicava al twitter. “Acaba de morir el meu pare. De sobte, m’he quedat sense llum. Ara tot és tan fosc”. Comentant en el seu dia la mort del pare d’Artur Mas, Rahola va escriure: “La mort del pare no és un fet natural, sin o un tall en sec a l’ànima que ens deixa penjant d’un fil”. Fa temps va morir el pare de la meva dona. En el funeral es va llegir el text que segueix a continuació.

2. Josep Saperas i Domènech ha estat, es, un dels últims pagesos de Sant Cugat. Com a bon pagès, ha treballat la terra, l’ha estimat, somniat, sofert i fruït. Per sempre. Ha estimat el món de la pagesia i la seva gent. Ha estimat aquest país i les persones que hi han nascut, que hi han vingut, que hi viuen, que hi treballen. Ha viscut amb discreció, humilitat i dignitat. Com Sant Josep.

3. El passat dia 3 de març va ingressar a l’hospital. Ha estat un llarg mes de silenci, adormit, sense molestar. I poc abans de les nou de la nit d’aquest dimecres es va apagar.

4. Ha estat un home de conviccions sòlides, arrelades i d’exquisit respecte amb les coses de la terra i del cel, amb la pluja i el vent, els núvols i el sol, el fred i la calor. Ha estat comprensiu i amable amb tothom. També amb els animals, com els gossos Valent i Xaloc. Ha tingut cura d’aus, de gallines i conills. Mai ha trepitjat cap formiga, ni ha matat un ocell, ni un mosquit. No ha fet malbé cap flor. Els hi ha donat l’aigua que necessitaven. Com Sant Francesc d’Assís.

5. No ha estat de moltes misses ni menjacapellans. Podem pensar que el bon Déu, tan misteriós com ho són el naixement, la vida i la mort, no preguntarà a ningú ni tampoc al pagès Josep: ¿A quantes misses has anat? La pregunta definitiva és aquesta: ¿Estimes? ¿Perdones? ¿Visites els malalts? ¿Fas companyia als solitaris? ¿Dones pau als altres? ¿Estimes aquesta terra? ¿Ets un bon pagès? I el bon pagès Josep, que ha estat i és un home bo, pot somriure tranquil.

6. Cal ara que les petjades bondadoses de l’avi Josep siguin continuades pels qui l’hem conegut i l’estimem. També pel seu molt estimat net Jesús i per la seva molt estimada neta Àngela, que ara estant a l’escola però que saben que el seu avi està al cel.

Post publicat a www.catalunyareligio.cat

Comparteix aquesta entrada