Independència o Espanya no es eterna

127

Lluís Foix clou el seu article “Napoleons hispànics”, (acompanyat d’una foto de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont passejant fa temps en el Palau de la Generalitat) amb una sentencia contundent. Profetitza: “Ni Espanya es trencarà ni Catalunya s’independitzarà, sospito que ni amb la celebració d’un referèndum a tomba oberta entre els catalans”.

2.- La classe dirigent espanyola (polítics, escriptors…) del segle XIX pensava com els Foixos del segle XXI. Per a ells era metafísicament impossible que els pobles volguessin, ni menys que aconseguissin, ser lliures i sobirans. Però molts pobles es varen independitzar d’aquella Espanya. I mai mes, mai, aquests pobles amb règims polítics diferents han desitjat tornar a dependre d’Espanya fos monàrquica, o republicana, o dictatorial.

3.- Un fet històric, actual, real i objectiu demostra que la llista de pobles independitzats d’Espanya es molt llarga. Entre altres… Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Veneçuela, Puerto Rico, Filipines…

4.- L’Espanya del XIX, com la del XX i XXI, no admetia ni vol la llibertat i la sobirania dels altres pobles. La llibertat i la sobirania, que son la base de la democràcia i la solidaritat, era interpretat per sectors espanyolistes com l’Espanya que es trenca. Oblidaven i amagaven que Espanya no es eterna. Els espanyols del XIX que profetitzaven que la independència dels altres pobles era impossible es varen equivocar. Ara també hi ha espanyols que profetitzen que Catalunya no s’independitzarà. Aquests profetes, que s’oposen a un referèndum d’autodeterminació, tornaran a equivocar-se si no aprenen la lliçó dels esdeveniments dels pobles i dels imperis que han desaparegut al llarg de la història i arreu del planeta terra.

Comparteix aquesta entrada