Pronòstic polític d’Enric Juliana (La Vanguardia)

353

PUNT. 1) Una característica de les cròniques d’Enric Juliana (director adjunt de la polèmica “La Vanguardia” i el seu delegat a Madrid) és una anàlisi personal de la realitat barrejat amb pronòstics.

2) Juliana escriu a les xarxes: “Escàner del moment polític. El nou Gobierno dependrà de tres pugnes: la catalana, la basca i la morada. La tensió actual es mantindrà inalterable fins les eleccions europees de juny. I després (novembre) pot tornar Trump…”.

CONTRAPUNTS. 1) Caldrà esperar fins el proper novembre per veure si Juliana encerta o no el seu pronòstic. “Pronòstic: conjectura del que s’ha d’esdevenir treta de certs senyals” (Diccionari de la llengua catalana)

2) El cronista polític del diari mencionat podria afinar mes la seva travessa. “Travessa: paper imprès on hom escriu les prediccions per a participar en les apostes” (Diccionari de la llengua catalana).

3) Preguntes a Juliana sobre l’escàner del moment polític. ¿Què dir dels discursos i manifestacions ultres de PP i VOX a Madrid?¿Què dir de l’aparell judicial i del Tribunal Constitucional? ¿Què dir de la policia patriòtica i  de les clavegueres de l’estat? ¿Què dir del sectarisme i manipulació de molts mitjans de comunicació públics i ben subvencionats? ¿Què dir del paper de Felipe VI i del seu pare Juan Carlos I, imposat pel dictador Francisco Franco? Tot això configura l’Espanya del 2023 que xoca, per exemple, amb el sobiranisme català democràtic i pacífic. En definitiva, el plantejament favorable als drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles ¿predomina o no sobre tota altre consideració a l’estat espanyol o pot dir-se que no torna el franquisme perquè mai ha marxat?.

Comparteix aquesta entrada