La Constitució no és la llei de Déu, i la llei de Déu no s’imposa amb la força de les armes

186

Apunts del llibre “La fe cristiana. Una saviesa oberta al món”, de Gerd Theissen. Decena aportació

00.– Els cristians han de viure i actuar en els àmbits personal i col·lectiu a la llum de l’Evangeli de Jesús. El missatge evangèlic deixa clar que “la llei fonamental del Regne de Déu és el sermó de la muntanya”… no la Constitució. També deixa clar que Jesús no s’imposa amb la força de les tropes.

91.– “Déu no demana dels homes res irrealitzable. A tothom demana que compleixi al menys dues coses: cal que perdonin els altres, si volen que Déu els perdoni.  Cal que ajudin els altres a sortir de la necessitat, sense saber, que en els germans més petits, es troben amb Jesús mateix. Això val per a jueus, cristians i pagans, també per a tots els homes que mai no s’han trobat amb Jesús”.

92.- “Amb només fer el bé, un no n’ha de tenir prou. Només amb una justícia millor, comença un món millor”.

93.- “Sense el perdó, les exigències radicals es tornen inhumanes, sense exigències radicals decau el sentit d’humanitat”.

94.- “Jesús dona una interpretació humana de la Llei com a jou suau per a cansats i afeixugats. L’interpreta en sentit universal per a tots els homes. L’interpreta en sentit raonable per a tots els que la mediten. L’interpreta en sentit autèntic com a exemple per a seguidors”.

95.- “La regla d’or comprèn la Llei i els profetes. ‘Feu als altres tot allò que voleu que ells us facin’. En la Llei hi ha dos manaments decisius: l’amor de Déu i del proïsme”.

96.- “Sis obres de misericòrdia es demanen de tots els homes: donar menjar als afamats, donar beure als qui tenen set, vestir els despullats, acollir els qui no tenen casa, tenir cura dels malalts i visitar els empresonats”.

97.- “Què pot fer l’home? (…) Es pot presentar davant els poderosos, perquè ja no fan por, i dir-los a la cara: ‘Cal obeir Déu abans que els homes’. Ningú no pot prohibir donar testimoni de la pròpia fe”.

98.- “Jesús defineix la seva missió dues vegades. La seva primera missió és la de revelar la vida, la segona missió és el manament de l’amor (…) La seva missió tenia la finalitat de revelar aquest  amor com a amor de Déu i amor entre els homes” (…) Déu és amor, el qui està en l’amor, està en Dèu, i Déu està en ell”.

99.- “Moisès va fer de Déu el desig central de l’home. Jesús va fer de l’home el desig central de Déu (…) Jesús és home veritable, perquè va néixer com tots nosaltres, va viure i morir. És Déu veritable perquè Déu es troba en ell”.

100.- “Déu es va fer visible en Jesús. Jesús és la imatge de Déu (…) Déu es fa visible en la creació”.

Comparteix aquesta entrada