Interrogants sobre Franco… Juan Carlos I… Felipe VI… Elionor

269

El dictador Francisco Franco designa a Juan Carlos de Borbón com el seu successor i l’imposa com a rei d’Espanya (22.07.1969). El successor de Juan Carlos I és el seu fill Felipe VI. La successora de Felipe VI és la seva filla Elionor.

2.- El president de les Cortes franquistes pregunta a Juan Carlos: “En nombre de Dios y sobre los Santos Evangelios, juráis lealtad a su excelencia el jefe del estado y fidelidad a los principios del Movimiento Nacional? y demàs leyes fundamentales del reino?”. Juan Carlos contesta: “Si, juro lealtad a su excelencia el jefe del estado y fidelidad a los principios fundamentales del Movimiento Nacional”. El president de las Cortes li diu: “Si así lo hiciérais que Dios os lo premie i, si no, os lo demande”.

3.- Un segon jurament es produeix immediatament després de la mort del dictador (22.11.1975). Juan Carlos diu al ser proclamat com rei d’Espanya davant les Cortes franquistes: “Juro por Dios y sobre los Santos Evangelios cumplir y hacer cumplir las leyes fundamentales del reino y guardar lealtad a los principios que informann el Movimiento Nacional”.

4.- El tercer jurament d’aquest historial monàrquic (19.06.2014) es el de la proclamació reial de Felipe VI que coincideix amb l’abdicació del seu pare. Felipe VI jura: “Juro desempeñar fielmente mis funciones, guardar y hacer guardar la Constitución y las leyes, y respetar los derechos de los ciudadanos y de las comunidades autònomes”.

5.- Ara s’acaba de produir el quart jurament per part de la primera filla de Felipe VI i neta de Juan Carlos I. La princesa Leonor ha jurat a las Cortes amb el mateix text que va fer servir el seu germà afegint que jura “fidelidad al rey”.

6.- Sobren interrogants dirigits a la princesa Leonor de Borbón. ¿Què pensa del dictador Franco i del franquisme? ¿Què pensa de la relació entre Franco i el seu pare, Juan Carlos I? ¿Què pensa de les activitats del seu pare i del fet que resideixi fora del territori espanyol? ¿Preval mes la Constitució espanyola que ha jurat o el respecte i la promoció dels drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles?

7.- Un darrer interrogant, de moment, en aquest temps de tants juraments. Paraules de Jesús al respecte (Mateu 5, 34-37): “Jo us dic: no juris mai; ni pel cel, que es el tron de Déu, ni per la terra, que es l’escambell dels seus peus, ni per Jerusalem, que és la ciutat del gran rei. No juris tampoc pel teu cap, perquè tu no en pots fer tornar blanc o negre un sol cabell. Digueu sí, quan es sí; no quan es no. El que es diu de més, ve del maligne”. Leonor, ¿que et semblen aquestes paraules de Jesús sobre els juraments?

Comparteix aquesta entrada