“Encajar” Catalunya a España, objectiu espanyolista (franquista, monarquía, Moncloa…)

189

Lluis Foix te raó quan afirma que “las dificultades y frustraciones de Cambó para encajar Catalunya en España siguen vigentes de otra manera, però igualmente complejas y quizás irresolubles”. Però la diagnosi pot ser una altre.

2.- El Diccionario de la Real Academia Española dona vint accepcions del terme “encajar”. Algunes significatives i ben expressives segueixen a continuació.
-“Meter algo, o parte de ello, dentro de otra cosa”.
-“Ajustar algo con otra cosa, apretándolo para que no se salga o caiga”.
-”Unir ajustadamente algo con otra cosa”.
-“Hacer tomar o recibir algo, engañando o causando molestia a quien lo toma o recibe
-“Dar un golpe o herir con algo”
“Aplicar con violencia algo contundente a una parte del cuerpo”.
“Hacer oír prolongadamente a alguien algo, causándole molestia o enfado”.
-“Dicho de una persona: Introducirse en alguna parte extemporánea o inopinadamente, meterse donde no es llamado”

3.- El Diccionari de la Llengua catalana ofereix, entre altres, aquest exemple: «Encaixar un mort. Posar-lo al taüt».

4.- “Encajar Catalunya en España” és segurament el gran objectiu de l’espanyolisme, des del colonialisme i el règim franquista a la Zarzuela i la Moncloa actuals. Al cap i a la fi, Felipe VI és fill de Juan Carlos I que va ser imposat rei pel dictador Francisco Franco. Aquest “encajonamiento” és impulsat i imposat per la Moncloa (PP, PSOE…) i pels partits que els hi donen suport com, entre altres, Podemos, VOX… i el ben subvencionat poder mediàtic d’allà o aquí. El somni humit es “encajar” Catalunya a Espanya en tots els àmbits: institucional, polític, judicial, policial, social, econòmic, lingüístic, educatiu, cultural, lingüístic, mediàtic…

5.- Hi ha una alternativa a la Catalunya “encajada” en España. ¿Per què no “encajar” Espanya a Catalunya i els seus valors? Aquesta alternativa consisteix en establir unes relacions entre España i Catalunya basada en la democràcia, la llibertat, la solidaritat, el respecte als drets humans de les persones i dels pobles, inclosa la lliure autodeterminació, el respecte mutu a la sobirania de les nacions espanyola i catalana

6- Mentre, però, PSOE (Sánchez, Illa, Collboni…), Podemos (Colau), PP (Núnez Feijóo) opten per netejar la cara i les mans de VOX. José Calvo Sotelo ho va deixar molt clar: “Antes una España roja que rota”. De llibertat, de drets humans de les persones i dels pobles en parlarem un altre dia, ¿oi Sánchez, Illa, Collboni, Colau, Núñez Feijóo…?

Comparteix aquesta entrada