Sant Joan denuncia el poder despòtic i col.laboracionista contra els valors humans

229

La celebració de la festivitat de Sant Joan Baptista forma part de la historia i la cultura catalanes, tan assetjada per l’espanyolisme, des de PSOE a VOX. Aquest Joan, en el seu temps i també ara i aquí, defensa els valors humans, proposa el missatge alliberador cristià, denuncia el poder despòtic del règim establert (Herodes, tetrarca de Galilea) i  el seu col·laboracionisme servil amb els aparells repressius de l’ocupant romà.  

2.- Aquest poder despòtic i col·laboracionista, que alguns qualifiquen de constitucionalista, constitueix una ofensiva contra el poble, contra la convivència civilitzada, contra els valors humans, contra el missatge evangèlic. Es com un 155 que inclou la persecució, l’empresonament i la decapitació d’un personatge innocent com Joan Baptista.

3.– Aquesta historia, format pel triangle Joan / Herodes / Jesús, consta en els documents neotestamentaris i és una lliçó a tenir en compte sempre i també en la Catalunya actual. Els textos del Nou testament (Lluc 3, 1-9 per exemple) dibuixen a Joan com un home auster que predica, practica i viu una fe alliberadora, allunyada del sistema establert i dels palaus reials. Un home que dialoga amb Jesús de Natzaret i accepta el seu missatge. Joan és un home  compromès en la fe en Déu, amb la gent, practicant d’una ètica plena d’humanitat.

4.- El llenguatge de Joan és clar i català, apocalíptic. Diu als seus interlocutors:  “Tot arbre que no dona bon fruit es tallat i llençat al foc”. Diu als seus oients: “Qui tingui dos vestits, que en doni un al que no en té; i qui tingui menjar, que també el comparteixi”. Diu als publicans; “No exigiu mes del que està  establert”. Diu als soldats: “No feu servir la violència ni presenteu falses denuncies per treure diners d’algú..”. Joan també blasma al tetrarca Herodes pel seu comportament personal sense ètica.

5.– I Jesús descriu a Joan (Mateu 11, 7-11): “… Els qui porten vestits refinats s’estan als palaus dels reis! Què hi heu sortit a veure al desert? Un profeta? Sí, us ho asseguro, i més que un pofeta (…) En veritat us ho dic: entre els nascuts de dona no n’hi ha hagut cap de més gran que Joan Baptista; però el més petit en el Regne del cel és més gran que ell”.

6.- Temps després Jesús va ser perseguit, torturat, jutjat, sentenciat, condemnat i crucificat fins a la mort per part del poder establert del seu poble amb la col.laboració del poder colonial romà.

Comparteix aquesta entrada