Persecucions i humanitat en la Setmana Santa del 2.023

262

Nombroses persecucions en el planeta terra i també aquí però, alhora, humanitat desbordant en la Setmana Santa del present 2023 que comença aquest Diumenge de Rams, 2 d’abril. Persecucions, sofriment, humanitat esperançada, com fa uns dos mil anys,  formen part de la condició humana.

2.- Els textos bíblics, la vivència eclesial al llarg dels segles amb llums i ombres, i l’experiència dels cristians mostren la intuïció i el convenciment de que Jesús es plenament humà. Home bo i que fa be als altres, però que és perseguit pels poders polític i religiós i és condemnat injustament com tants condemnats. També avui, ara i aquí, i arreu del món, hi ha homes i dones que com Jesús son perseguits, i pateixen presó i exili.

3.- Les actuacions policials violentes, el desprestigi del sistema judicial, la fabricació armamentista incessant, la guerra bruta, per exemple en nom de Déu o de la unitat pàtria, estan a les antípodes del Sant Sopar del Dijous Sant. Un sopar que interpel.la a compartir el pa que amb el vi son fruit de la terra i del treball dels humans. Sopar que representa el que Jesús i el seu missatge plantejen a tothom. Proposa, mai imposa, una manera de viure, pensar i actuar. Ofereix el compromís de la solidaritat, el respecte a les llibertats i els drets de totes les persones i de tots els pobles, l’esperança, l’alliberament de tot mal i de tota esclavitud,

4. Jesús es plenament humà fins a tal punt que la seva  humanitat es comunica amb la seva dimensió divina. El teòleg i i biblista Gerd Theissen ho explica en el seu molt recomanable llibre “La fe cristiana. Una saviesa oberta al món d’avui”.

5.- Segueixen algunes idees de Theissen exposades en el punt 135 del llibre mencionat en que planteja la qüestió “Què vol dir: Jesús és Déu i home veritable”. Explica: “El Jesús històric està de banda de l’home. Va cercar en imatges i paràboles els vestigis de Déu en aquest món (…) El Crist de la fe… esdevingué imatge de Déu en aquest món i el seu vestigi en la nostra vida (…) Moisès va fer  de Déu el desig central de l’home, Jesús va fer de l’home el desig central de Déu (…) Jesús és home veritable, perquè va néixer com tots nosaltres, va viure i morir; és Déu veritable, perquè Déu es troba en ell”.

Comparteix aquesta entrada