Ratzinger / Benet XVI davant la mort

361

Ningú s’escapa de la mort. Ni reis, ni governs que combaten contra els drets i les llibertats nacionals dels pobles com Catalunya, ni dictadors, ni monàrques fugitius, ni jutges del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’Espanya, ni savis, ni científics, ni ignorants, ni rics, ni pobres, ni policies patriòtics, ni espies, ni repressors, ni víctimes, ni creients, ni agnòstics, ni ateus, ni la bona gent, ni Papes. També Joseph Ratzinger (16 abril 1927) / Benet XVI (19 abril 2.005 a 28 febrer 2.013) es troba davant la mort.

2.- El Papa signant com Joseph Ratzinger / Benet XVI va escriure una obra de tres volums sobre “Jesús de Natzaret”, publicats entre els anys 2.007 i 2.012. La va redactar en la seva plenitud personal, humana, intel·lectual, teològica, bíblica, eclesial, cristiana.  L’obra consta de tres parts: “La infància de Jesús”,Des del Baptisme a la Transfiguració”, “De l’entrada a Jerusalem a la Resurrecció”. Aquests volums, de lectura recomanable, han estat traduïts al català, llengua que sobreviu malgrat ser menyspreada pel règim espanyol d’ara i des de fa segles.

3.- Ratzinger / Benet XVI es refereix a un gran crit de Jesús a la creu: “Déu meu, Déu meu, per què m’has abandonat?”. Comenta: “No és un crit d’abandó qualsevol (…) Assumeix en ell mateix tot el turment de tots els homes que sofreixen en aquest món per l’ocultació de Déu. Ell duu davant el cor de Déu mateix el crit d’angoixa del món turmentat per l’absència de Déu (…) El crit en l’extrem turment és al mateix temps certesa de la resposta divina, certesa de la salvació, no solament per a Jesús mateix sinó per a ‘molts’ (…) Sempre de nou ens trobem en l’abismal avui del sofriment. Sempre, però, també la resurrecció i el sadollament dels pobres s’esdevenen ja ‘avui’”. Sobre la mort de Jesús a la creu, Ratzinger / Benet XVI comenta: “Ell verament va arribar fins a la fi, fins al límit i més enllà del límit. Ell va realitzar la totalitat de l’amor. Es va donar ell mateix”.

4.- Un precedent d’aquests escrits es, per exemple, el llibre “Dios y el mundo” que es una conversa amb el periodista Peter Seewald a l’any 2000 sobre les grans qüestions d’avui. Ratzinger / Benet XVI diu: “Una de les tasques de l’educació cristiana i de la predicació és proporcionar-nos la confiança de que amb la mort ens dirigim a la veritable vida. Això també ens pot ajudar a superar la por al que es desconegut, o al menys a la por purament física, i a regalar la tranquil·litat de la mort”.

5.- El periodista pregunta a Ratzinger / Benet XVI si te por a la mort. Aquest contesta: “Com jo també conec tots els meus defectes, mai perdo de vista el pensament del judici. Però tampoc l’esperança de que Déu sigui més gran que el meu fracàs”. El periodista li pregunta si pensa en tot això. Ratzinger / Benet XVI contesta: “Sí, doncs quan mes un envelleix més s’apropa aquest moment”. El periodista planteja una qüestió personal sobre on està ara el seu germà que va morir quan només tenia 14 anys. Ratzinger / Benet XVI contesta: “Està amb Déu. Penso que aquí hem d’abandonar les nostres categories de localització merament materials. Al igual que no podem ubicar a Déu en un determinat sostre de núvols, també el mort manté una altra relació amb la matèria (…) En tot cas, hauríem de desembarassar-nos de la idea de que el finat tindria que ser fitxat en un punt geogràfic. Enlloc d’això, seria preferible dir-nos: ‘Està amb Déu; és a dir, d’una forma nova en la realitat de l’univers i, així, també a prop meu (…) Hauriem d’imaginar-nos l’eternitat com un moment de plenitut situat més enllà del temps”.

Comparteix aquesta entrada