El rei i la Constitució accepten l’autodeterminació, encara que sembli mentida

255

La Constitució espanyola i, fins i tot, Juan Carlos I, imposat com a rei pel dictador Francisco Franco, accepten l’autodeterminació encara que sembli mentida i diguin el que diguin els unionistes o annexionistes espanyolistes, l’aparell judicial i els auto denominats constitucionalistes.

2.- Juan Carlos va signar el “Instrumento de Ratificación de España del Pacto Internacional de Derechos Civiles” y Políticos” aprovat per Nacions Unides (Nova York, 19/12/1976) com consta en el BOE /30/04/1977). Hi figuren dues signatures mes: Marcelino Oreja Aguirre (ministre d’Afers Exteriors) i Fernando Arias-Salgado y Montalvo (secretari general tècnic del ministeri d’Afers Exteriors).

3.- L’article 1 d’aquest pacte estableix: “TOTS ELS POBLES TENEN EL DRET D’AUTODETERMINACIÓ. EN VIRTUT D’AQUEST DRET ESTABLEIXEN LLIUREMENT LA SEVA CONDICIÓ POLÍTICA I PREVEUEN ALHORA EL SEU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC, SOCIAL I CULTURAL”.  Pels espanyolistes de PSOE, PP, VOX, CS i similars que no entenguin o es neguin a entendre el català segueix el text original en anglès: “All peoples have the right to self-determination; by virtue of that righ they freely determine their political status and freely pursue their economic, social and cultural development”.

4.- Els unionistes i annexionistes espanyols que van en contra del dret d’autodeterminació de Catalunya per terra, mar i aire haurien de tenir en compte i aplicar l’article 10.2 de la Constitució que tant diuen defensar. Aquest article estableix: “Las normas relativas a los derechos fundamentales y a las llibertades que la Constitución reconoce se interpretaran de conformidad con la Declaración Universal de Derechos Humanos y los tratados y acuerdos Internacionales sobre las mismas materias ratificadas por España”. També s’ha de tenir en compte i aplicar l’article 96.1 de la Constitució: “Los tratados internacionales válidamente celebrados, una vez aplicados oficialmente en España, formaran parte del ordenamiento interno”.

5.- Conclusió. La Constitució ha de ser interpretada i aplicada segons la Declaració Univcersal de Drets Humans i els tractats internacionals i, per tant, obliga a respectar el dret d’autodeterminació. Obliga a tothom.

Comparteix aquesta entrada