LAURA BORRÀS. L’Església també defensa la presumpció d’innocència

214

L’Església catòlica també defensa la presumpció d’innocència com un dret humà universal malgrat partits polítics (ERC, CUP, Comuns, PSOE, PP, VOX, CS…) violen aquest dret de la innocent presidenta del Parlament, Laura Borràs.

2.- La doctrina social de l’Església coincideix plenament amb l’establert a la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’assemblea general de les Nacions Unides (10 de desembre 1948) i amb el recent Dictamen de Nacions Unides sobre la vulneració de drets polítics.

3.- “El moviment cap a la identificació i la proclamació dels drets de l’home és un dels esforços més rellevants per respondre eficaçment a les exigències imprescindibles de la dignitat humana… El Magisteri de l’Església no ha deixar de valorar positivament  la Declaració Universal dels drets humans, proclamada per les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948… L’arrel dels drets humans s`ha de cercar en la dignitat que pertany a tot ésser humà (Compendi de la doctrina social de l’Església. Punts 152 i 153).

4.- “Hom presumeix innocent tota persona acusada d’un acte delictiu fins que la seva culpabilitat hagi estat establerta en el curs d’un procés públic, en el qual totes les garanties necessàries per a la defensa hagin estat assegurades” (Declaració Universal dels Drets Humans. Article 11.1).

5.- Dos apunts del Compendi de la Doctrina Social de l’Església aplicable en aquest cas. “El ciutadà no està obligat en consciència a seguir les prescripcions de les autoritats civils si son contràries a les exigències de l’ordre moral, als drets fonamentals de les persones o als ensenyaments de l’Evangeli” (Punt 399). “Els magistrats estan obligats a mantenir discreció en el desenvolupament dels seus esbrinaments per tal de no violar el dret dels investigats a la reserva i per no afeblir el principi de la presumpció d’innocència. Com que un jutge també es pot equivocar, és oportú que la legislació disposi una indemnització equitativa per a la víctima d’un error judicial” (Punt 404).

6.-  Els violadors de la presumpció d’innocència contra Laura Borràs amaguen amb mala intenció que la Declaració Universal dels Drets Humans preval sobre el reglament del Parlament. Quan un article del reglament no s’ajusta a la mencionada Declaració és democràticament inaplicable.

7.-  Mònica Sales (portaveu del grup parlamentari de Junts) afirma: “El dictamen de Nacions Unides és un nou argument de pes en la defensa dels drets de la presidenta Borràs. L’ONU posa els punts sobre les is. Ho deixa meridianament clar i sense matisos: un diputat no ha de ser suspès dels seus drets polítics fins que no hi hagi una sentència ferma. El posicionament de l’organisme internacional val per als presos polítics afectats i també val en el cas de la presidenta Borràs. El fons de la qüestió és exactament el mateix: si se suspenen les funcions a representants electes, amb anterioritat a una condemna, hi ha una violació dels drets, com recull l’article 25 del Pacte de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides”. Aurora Madaula (secretària segona de la Mesa, Junts) lamenta que la Mesa hagi fet prevaldre l’article 25.4 del Reglament del Parlament en lloc de l’article 25 del Pacte de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides”.

Comparteix aquesta entrada