Apel.lació cristiana des del cor de Catalunya contra el poder despòtic que mata innocents

422

Algunes homilies del pare Josep Llunell i Vilaró (1934-2020) apel·len al compromís cristià des del cor de Catalunya contra el poder despòtic que mata innocents. Son sermons realitzats a l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, al bell mig del Barri Gòtic. A la façana del temple encara hi ha mostres del bombardeig executat el 1938 per l’aviació feixista.

2.- Josep Llunell relaciona el missatge evangèlic de Jesús, la condició humana i les qüestions cíviques amb un llenguatge clar. Per exemple, diu… “La presència de Jesús desencadena en la història una altra forma d’entendre i viure la religió, no reclosa en el temple, sinó present en tota la vida. També una altra forma d’entendre la política, no com un poder d’uns sobre uns altres (domini despòtic), sinó com una responsabilitat compartida entre tots i al servei de tots (…) El poder, tant el polític com el religiós, és intolerant i és excloent. I no dubta en matar els innocents si en ells hi veu el més petit perill pel seu despotisme. El poder polític (Herodes) va justificar la seva violència pel consell del poder religiós (els sacerdots del Temple de Jerusalem) (…) En la vida no hi ha més alternativa que aquesta: ser solidaris amb els que lluiten a favor del bé o ser còmplices dels qui fan el mal”.

3.- Setanta-una homilies, breus homilies, de Josep Llunell han estat reunides en un llibre molt i molt recomanable titulat “Creients o comediants?”. Llunell escriu… “Sense amor pràctic al proïsme concret, el cristianisme és una mentida més i el cristià un mentider, un comediant. Quina mena de cristians som nosaltres? Mirem de ser autèntics o som mentiders i repatanis? (…) Mireu: qui no sigui capaç o no vulgui respondre i comprometre’s amb la seva bondat personal de cada dia, no pot ser ni es pot tenir per veritable cristià i seguidor de Jesucrist. Doncs, si no és veritable cristià, què serà? Serà un comediant més de la gran Farsa mundana”.

Comparteix aquesta entrada