Jesús neix al marginal Betlem, no a la poderosa Abu Dhabi

601

El marginal Betlem i la poderosa Abu Dhabi son dos símbols contraris del Nadal 2021 que es viu avui en aquest racó de la Terra on hi ha Espanya i Catalunya.

2.- Biblistes expliquen que els relats de la infància de Jesús són història escrita en forma de llegenda teològica d’on flueix un real missatge teològic  que incideix en la condició humana. També Abu Dhabi, la ciutat més rica del món que acull a Juan Carlos I, és un símbol, en aquest cas un símbol del descrèdit i la profunda crisi del règim espanyol i de la seva monarquia imposada pel dictador Francisco Franco.

3.- Els relats evangèlics mostren que Jesús neix a la intempèrie, fora de la ciutat, sense sostre, acompanyat d’humils pastors, amenaçat pel poder despòtic d’un rei, Herodes el Gran. Jesús no neix a Abu Dhabi, ni al Palau de la Zarzuela, ni al Palau de la Moncloa, ni a cap palau. Jesús i els seus pares han d’exiliar-se perquè són considerats perillosos i perseguits pel sistema legal establert. Però el missatge humà, pacificador i alliberador que Jesús transmet tota la seva vida, des del naixement a la seva mort crucificat entre dos bandolers, trenca la legalitat del establishment i es dirigeix sobretot als exiliats, empresonats, perseguits, pobres, malalts, marginats.

4.- Gent d’arreu i de tot els temps, creients o no, poden experimentar d’alguna forma que l’Evangeli i l’esperit de Jesús tenen sentit, humanitza, allibera. Els cristians opten per creure que el Jesús nat a Betlem i crucificat al Gòlgota és amb Déu. Déu misteriós, enigmàtic, desconegut, amorós, transcendent, íntim, compromès amb la realitat, els pobles i la història de la humanitat. Déu silenciós que s’expressa en silenci. Incomprensible. Per què? Déu és incomprensible perquè no és invenció humana. Les persones que creuen en Déu creuen perquè descobreixin les seves petjades en el món. Els cristians opten per creure en Déu perquè creuen en Jesús. Creuen en el Déu de Jesús.

5.- La fe cristiana és un estil d’existir, d’estimar als altres i de confiar en Déu vivint-t’ho a la intempèrie com Betlem. Nadal sense Jesús no és Nadal. Nadal és Jesús i son tots aquells que intenten viure segons l’esperit de Jesús. Ah! Jesús naixerà a Abu Dhabi si Abu Dhabi és converteix en Betlem.

Comparteix aquesta entrada