Junts replica el veto d’Aragonés i la ingerència del Govern espanyol en la taula de diàleg

281

1.- Junts per Catalunya ha comunicat a Pere Aragonès els seus representants a la mesa de diàleg: Jordi Puigneró (vicepresident del Govern), Jordi Sánchez (secretari general del partit), Jordi Turull (vicepresident del partit, Míriam Nogueras (portaveu al Congrés).

2.- Es tracta d’una delegació de primera fila i de clar perfil polític, perquè considerem que a la taula de diàleg s’hi ha d’anar a negociar la solució a un conflicte polític. No es tracta d’una comissió bilateral de traspassos, sinó d’una taula política i per això hem proposat aquesta delegació.

3.- Estem davant un conflicte d’un país que vol l’autodeterminació, i un estat que la nega. No és un conflicte entre dos governs, és un conflicte entre dos països.

4.- Aquesta proposta és fidel al pacte de govern signat entre ERC i Junts perquè enlloc s’estableix que la taula havia d’estar integrada per membres del govern de la Generalitat exclusivament. Junts no s’ha mogut ni un mil·límetre del pacte de govern amb ERC. L’únic que estableix l’acord és que s’ha de decidir per consens, i enlloc de consens, ens hem trobat en un veto, cosa que lamentem.

5.- Només el pacte entre PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez contempla que hagi de ser un pacte entre governs, però aquest és un acord entre partits al qual no ens sentim vinculats. Nosaltres som lleials al pacte de govern signat, no tenim altre obediència que aquest pacte amb ERC.

6.- Junts per Catalunya no té cap pacte amb els partits que s’asseuen a l’altra banda de la taula de diàleg. Tenim les mans lliures per poder escollir la nostra delegació i poder defensar l’autodeterminació i l’amnistia sense cap altre interès que la solució al conflicte.

7.- La composició mixta de la mesa entre consellers i polítics no és nova, és la que ja es va fer servir a la primera reunió encapçalada pels presidents Torra i Aragonès, on hi van participar membres de Junts i d’ERC, a més de consellers. La mateixa ERC va obrir la porta, el passat mes de maig, a què hi pogués participar Oriol Junqueras, però el PSC s’hi va oposar.

8.- Lamentem la ingerència del govern espanyol en la composició dels integrants de la mesa. La part catalana de la mesa es decideix a Catalunya i entre els partits catalans. No acceptarem cap tutela de la Moncloa en el procés de diàleg.

9.- Si només podem afrontar la negociació si anem a la una, no es pot excloure una part cedint a pressions de Moncloa. Una taula de diàleg en què s’exclou Junts no és un instrument útil per resoldre el conflicteDeixa de ser una taula de diàleg per ser una taula de partits.

Comparteix aquesta entrada