Alguns bisbes haurien de renunciar com Novell i Benet XVI

270

Alguns bisbes haurien de seguir l’exemple del de Solsona, Xavier Novell, i el de Roma, Benet XVI, i presentar la seva renuncia… malgrat que en els àmbits eclesial i cívic quasi ningú dimiteix encara que haurien de fer-ho per be de l’Església i de la societat.

2.- Novell ha donat una explicació insatisfactòria. La seva renuncia es per “raons estrictament personals”. Ho basa en causes del Codi de Dret Canònic  (article 401.2), no en motivacions de l’Evangeli. El l’article citat estableix: “Es prega encaridament al bisbe diocesà que presenti la renúncia del seu ofici si per malaltia o una altra causa greu quedés disminuïda la seva capacitat per desenvolupar-lo”. Xavier Novell ha de contestar aquesta pregunta: ¿quina malaltia pateix o quina causa greu hi ha que fa disminuir la seva capacitat per actuar com bisbe diocesà?.

3.- També Joseph Ratzinger / Benet XVI va renunciar com bisbe de Roma i Papa de l’Església catòlica. A diferència de Novell, no es va limitar a dir que ho feia per raons estrictament personals. L’11 de febrer de 2013 feu públic que renunciaria al pontificat el 28 de febrer, motivat per una manca de forces. “Noto el pes de l’encàrrec, plego pel bé de l’Església. Havent examinat repetidament la meva consciència davant de Déu, he arribat a la certesa que les meves forces, per l’edat avançada, ja no són les que caldria per exercir de manera adequada el ministeri de Sant Pere”.

4.-  Alguns bisbes farien be de seguir l’exemple de Ratzinger / Benet XVI i Novell. Perquè potser no estan en condicions de complir la missió episcopal i eclesial que consisteix en proposar, mai imposar, el missatge de l’Evangeli de Jesús. Missatge que implica assumir la manera de pensar, actuar i viure de Jesús aplicat a la realitat d’ara i aquí. Missatge alliberador, solidari, que practica el perdonar i el demanar perdó. Ser cristià es intentar ser cada vegada més bona persona i bon cristià. Ser cristià, també en la versió catòlica, consisteix en practicar la promoció i defensa dels drets i les llibertats de les persones i dels pobles. Respectar totes les persones… blancs, negres, homes, dones, gays, especialment els mes  vulnerables…  ¿Oi Juan Jose Omella, Antonio Cañizares i similars? Si no es veuen en forces sempre queda oberta la porta de la renuncia.

(A la secció Uoctubre es publica “El bisbe Novell no pot renunciar per “raons estrictament personals”)

Comparteix aquesta entrada