Junts sobre Afganistan. Defensa els drets humans. Denuncia els talibans i la gestió de Josep Borrell

357

Junts per Catalunya es defineix sobre Afganistan. Defensa els drets humans, i denuncia als talibans i la incapacitat de Josep Borrell. Segueix una síntesi del seu comunicat.

1) “La dramàtica situació que viu l’Afganistan i la seva gent ens interpel·la i com a partit ens posem a disposició per tal que les institucions on tenim representació actuïn per limitar els danys causats pel règim talibà i defensar els drets humans de la població. Lamentem profundament la paràlisi i el fracàs col·lectiu que representa per la UE i la OTAN el previsible col·lapse de l’estat afganès i l’abandó de milers de persones. Cal una reacció urgent per defensar els drets de la població civil”.

2)“Denunciem el caos durant l’evacuació i el fet que l’Alt Representant de la UE per l’acció exterior, Josep Borrell, hagi estat incapaç de donar una resposta coordinada. L’acció dels Estats sense coordinació de la UE deixa en la incertesa a centenars de ciutadans europeus.

3) “Els drets de les dones, a l’educació, de les minories nacionals i religioseds són innegociables. El règim talibà ha de saber des del primer moment que violar-los o promocionar el terrorisme gihadista implicarà rebre sancions, així com els estats tercers que hi donin cobertura. Cap govern de la Unió Europea hauria de reconèixer el nou règim talibà si no hi ha un mínim respecte als seus drets.

En referència als drets de les dones i les nenes, recordem que l’article 27 de la Convenció de Ginebra (1949) estableix que, en cas de conflicte, les dones han de ser especialment protegides pel que fa al seu honor i amb relació a les violacions i abusos sexuals que podrien patir. Exigim el compliment de la resolució 1820 del Consell de seguretat de les Nacions Unides que recorda l’obligació de tots els estats membres de la Convenció a acabar amb qualsevol tipus de discriminació en contra de les dones i estableix que les violacions i altres formes de violència sexual poden constituir un crim de lesa humanitat”.

4) “Els nostres representants a les institucions defensaran al dret d’asil i protecció internacional als perseguits pel totalitarisme del règim talibà així com aturar la devolució dels afganesos que ja es troben a la UE. Creiem que una nova onada de destrucció de patrimoni artístic i històric universal ha de ser perseguit als tribunals internacionals. Donem suport a l’oposició democràtica des de l’interior o des de l’exili que s’organitzi en les properes setmanes i mesos per aconseguir un Afganistan democràtic”.

Comparteix aquesta entrada