Mil.lenari de Montserrat. Fe. Justícia. Pau. Pàtria

288

El monestir de Montserrat prepara ja la celebració del seu mil·lenari (2025) amb l’enfortiment del seu compromís cristià i eclesial amb la justícia, la pau i la pàtria.

1.- L’abat Josep M. Soler explica en una entrevista a “Serra d’Or” les tres dimensions de la celebració d’aquest mil·lenari.  La primera consisteix en dinamitzar la vida interna de la comunitat i dels monjos. La segona ha de consistír en una renovació de les activitats que la comunitat ofereix als pelegrins i als visitants de tota condició i ideologia. La tercera dimensió consisteix en mantenir i millorar l’obertura del monestir i del santuari a tota la societat, a sectors creients i agnòstics.

2.- Josep M. Soler deixa constància de que el monestir de Montserrat va ser fundat l’any 1025 per Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic. L’abat montserratí comenta: “L’abat Oliba té un pare de la pàtria. És un home que va treballar per la justícia, la pau, el diàleg entre els senyors feudals de l’època perquè reduïssin la violència i la guerra. La projecció del fundador de Montserrat va més enllà de l’aspecte estrictament religiós, i voldríem que dins la societat catalana això és visqués i que es visqués festivament”.

3.- El missatge de l’abat Oliba continua sent vigent ara i aquí. Fou un ferm defensor de la Pau i Treva de Déu. Aquest moviment social i pacifista fou impulsat al segle XI com a resposta de l’Església i de la pagesia a les violències perpetrades pels nobles feudals. Es poden considerar l’origen de les Corts Catalanes. També avui, el Parlament i les institucions de Catalunya han de construir una pau basada en la llibertat, la solidaritat, la sobirania… i plantar cara a actuacions injustes i repressives contra la pàtria catalana.

Comparteix aquesta entrada