Donald Trump, rei destronat

284

1. El provocador i mentider Donald Trump actua com volent convertir la república nord-americana en una monarquia decadent. Ell vol ser un rei, no un president democràtic, encara que hagi estat destronat. (Destronar: Desposseir un sobirà del tron. Desposseir de la preeminència).

2. El rei Trump es presenta com una figura intocable, constitucionalment inviolable, no subjecte a responsabilitat davant el poble, el món i els tribunals. Al contrari, porta la política i els polítics democràtics als seus amics jutges. Vol situar-se per damunt de la llei que imposa als altres. No vol està sotmès al periòdic veredicte de les urnes. En qualsevol cas, no accepta els resultats electorals que li son desfavorables tal com succeeix en els estats dictatorials o autoritaris. És revesteix de la porpra i la corona d’una autoritat o autoritarisme en contra dels drets i de les llibertats de les persones i dels pobles.

3. Sí, les conseqüències del discurs populista del rei Trump acaba generant societats en les que l’autoritat o l’autoritarisme passa per damunt de la llibertat i del criteri propi dels electors. El trumpisme es perillós i atempta contra la democràcia, la llibertat i la convivència. Hi ha un trumpisme espanyol. El fracassat Trump actua com el règim espanyol.

 

Comparteix aquesta entrada