Aiespanya, ai las!

699

El règim, la monarquia, la Constitució, la democràcia d’Espanya o de l’estat espanyol estan en profunda crisi. Què es pensa des de Catalunya?

1. Aiespanya és una nova secció d’aquest bloc. Pretén oferir textos sobre esdeveniments i reflexions relacionats amb Espanya realitzats des de Catalunya. Des d’una Catalunya democràtica, lliure, solidària, pacífica, respectuosa, sobiranista, independent. L’aspiració, il·lusa aspiració?, es cercar de manera didàctica la comprensió i la complicitat d’alguns espanyols.

2. Aiespanya està compost de dos termes:  “Ai” i “Espanya”.

Ai.… Expressió usada  per a manifestar especialment el dolor i freqüentment el fet d’adonar-se d’un oblit. Crit de dolor, gemec. Ais i uis… Queixes, planys. Amb l’ai al cor... una emoció extrema, expectant, especialment per a temença d’allò que es pugui esdevenir. Ai ai!… expressió usada per a manifestar estranyesa. Ai, cabàs!… ja és massa, això!. Ai las!... Expressió usada per a lamentar-se” (Diccionari de la llengua catalana).

3. Totes aquestes expressions son experimentades a Catalunya, amb exiliats i presos polítics, degut a com es tractada per Espanya en els àmbits institucional, polític, econòmic, social, mediàtic, judicial, policial. Es revolta pacífica d’alliberament català. No és victimisme català.

4. Que és Espanya? Hauria de ser el que els espanyols volen que sigui. Que és Catalunya? Hauria de ser el que els catalans volen que sigui. El rei Felipe VI va dir quan era príncep: “Catalunya és la que els catalans volen que sigui”.

5. Quin valor te la paraula del príncep? Quin valor té la paraula del rei? El pare de Felipe VI, Juan Carlos I, va ser imposat com rei pel dictador Francisco Franco. El rei ara emèrit  i embolicat amb tèrbols afers econòmics i de faldilles… va jurar lleialtat a Franco, “caudillo de España por la gracia de Dios” (?) i fidelitat als Principios del Movimiento Nacional “que por su pròpia naturaleza son permanentes e inalterables”. Aiespanya!

Comparteix aquesta entrada