Espanya nacionalista, abans i durant la pandèmia: Albiol, Borrell, Illa

245

Xavier Garcia Albiol, Josep Borrell, Salvador Illa darrera una gran bandera espanyola

L’Espanya nacionalista i retrògrada de dretes i esquerres que ja existia abans de la pandèmia vol reforçar-se aprofitant la invasió letal del coronavirus… Xavier Garcia-Albiol, Josep Borrell, Salvador Illa

 

1. La ultradreta europea, segons l’escriptor i filòsof jueu George Steiner, es basa “en els odis ètnics, el nacionalisme chovinista i les reivindicacions regionals que han estat el malson d’Europa”. Xovinisme es “l’admiració excessiva pel propi país associada a un desinterès o un menyspreu per altres cultures o països”. Pot parlar-se del “nacionalisme romàntic” dels anglesos i el brexit, del nacionalisme dels Estats Units de Donal Trump, de…

2. I Espanya? La Constitució (article 2) declara la “indissoluble unidad de la Nación española” que es “patria común e indivisible de todos los españoles”. Ostres! ¿Es pot ser més nacionalista que proclamar l’eternitat d’una nació quan els pobles són fruit de la terra i del temps variables? La definició immòbil i dogmàtica constitucional és el que defensen dretes i esquerres espanyoles… VOX, PP, Ciudadanos, PSOE, Podemos. Son hereus del que defensava la dictadura franquista en la Ley de los Principios del Movimiento Nacional. Aquests “principios” son, segons el seu article primer, “por su pròpia naturaleza, permanentes e inalterables”. I així estem.

3. El sobiranisme català no te res a veure amb el nacionalisme espanyol. El sobiranisme / independentisme català s’adequa mes aviat al que diu el polític, diplomàtic i historiador israelià Shlomo Ben Ami: “Els valors de la llibertat i la dignitat humanes que impulsen la civilització occidental segueixen sent el somni de la immensa majoria de la humanitat”.

4. Les forces sobiranistes de Catalunya estan a favor de l’Europa dels drets humans. Una Europea que promogui i defensi els drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles, inclòs el català. El sobiranisme  català vol que la relació entre Espanya i Catalunya es basi en la democràcia, la llibertat, la solidaritat, amb respecte a la mútua sobirania i sense dependència subordinada.

5. Tan es així que el sobiranisme català crea una dinàmica cultural, social i política que fa mes bé al progrés, la llibertat i la convivència d’Espanya que un federalisme inexistent, que l’autonomisme fracassat, que els propis espanyols i els espanyolistes. Potser per això  el sobiranisme amb presos i exiliats es anatematitzat i perseguit per l’establishment institucional, polític, judicial, policial i mediàtic espanyol.

 

Comparteix aquesta entrada