Mat al rei… ¿Juan Carlos?

272

El jovencito príncipe Juan Carlos y su primer preceptor, el sacerdote Ignacio de Zulueta

La qüestió plantejada és si la figura i l’actuació de Juan Carlos I, rei emèrit des del 2014, és el factor que avui perjudica mes al règim espanyol, la seva monarquia, la democràcia, i la situació política, econòmica i social.

 

1. Una partida d’escacs acostuma a durar molt de temps. A vegades el joc acaba en taules o empat. Però l’objectiu és fer mat al rei adversari. L’expressió escac i mat indica que el rei de l’adversari està en escac i no té escapada. En aquest cas s’acaba la partida. Els dos jugadors, guanyador i perdedor, accepten el resultat i es donen les mans. Amb civisme, democràticament. Mai cal la intervenció policial o militar.

 2. Juan Carlos, quan era príncep jovenet, ja jugava escacs amb companys d’estudi que procedien de famílies aristocràtiques ben vistes pel general Francisco Franco. També jugava amb l’arquitecte i sacerdot Ignacio de Zulueta que fou el seu primer preceptor (1948/1953). Els escacs formaven part de l’educació acadèmica, personal, tàctica i estratègica del príncep per moure’s en el tauler polític de l’Espanya franquista, l’Europa llunyana, els Estats Units, l’Aràbia Saudita…

 3. Juan Carlos tenia llavors entorn dels 10 anys. Encara no havia jurat fidelitat a los Principios del Movimiento Nacional ni al caudillo Franco. Ni s’havia convertit en rei abans que el seu pare Don Juan. Ni s’havia produït el cop d’estat del 23F protagonitzat per un grup de patriotes guàrdies civils i militars. Ni havia matat elefants. Ni havia tingut públics maldecaps familiars. Ni havia deixat de ser rei d’Espanya en efectiu. Ni havia esclatat el cas de la Corinavirus, Ni s’havia declarat el letal coronavirus. Ni havien sorgit cada dia revelacions sobre multimilionaris diners a Suïssa que provoquen la denuncia a la premsa internacional.

4. La partida d’escacs es dramàtica en aquesta situació. Els peons reials (PSOE/Podemos, PP/VOX/CS, caverna mediàtica, poders econòmics…) es mouen a la desesperada per protegir el seu rei. Això explica que aquests fiixes espanyoles intentin retornar al règim predemocràtic (espanyolització, centralisme, militarisme, borbonisme, corinavíric, autoritarisme, provincianisme, repressió de les llibertats de les persones i dels pobles).

5. Juan Carlos te ara 82 anys. En porta 72 jugant a escacs. La partida està ja en el seu punt culminant. ¿Acabarà en taules? ¿Es consumarà el mat al rei? ¿Al rei emèrit i de retruc al rei coronat que es el seu fill Felipe VI… que ha fet algun gest per desmarcar-se? La democràcia i la llibertat estan en joc.

Comparteix aquesta entrada