Repressió espanyola, turca… i resistència pacífica catalana

237

“Les armes i la repressió violenta no aporten solucions sinó que creen nous i pitjors conflictes” (Papa Francesc)

1. Repressió espanyola. Repressió a Argentina, Birmània, Brasil, Corea, Cuba, Egipte, Equador, Guinea, Hongria, Marroc, Nicaragua, Perú, Rússia, Sudan, Turquia, Uganda, Veneçuela, Xile, Xina… Repressió contra les drets i les llibertats de les persones i dels pobles… Repressió arreu, global.

2. Contra la repressió institucional cal resistir. Resistència pacífica. Es legítima. Per convicció i per no caure en la provocació dels repressors que volen una resposta violenta. La resistència pacífica és una primera victòria.

3. ”Resistència i submissió” és un conjunt de textos escrits per Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Fou un pastor luterà i teòleg alemany que va oposar-se al nazisme i al model d’església oficial que propugnava el Tercer Reich. Va col.laborar activament amb diferents moviments de resistència, com ara l’Església confessant, nucli cristià que s’oposava a l’antisemitisme i que ajudà molts jueus a fugir. Arrestat i acusat de col.laborar amb un complot per assassinar a Adolf Hitler, va ser executat al camp d’extermini de Flossenbürg, on va ser penjat pocs dies abans del final de la Segona Guerra Mundial. Entre 1928 i 1929 va ser vicari a la Parròquia Evangèlica de Barcelona.
 
4. El Compendi de la Doctrina Social de l’Església avala el dret a resistir. El seu punt 400 afirma: “Reconèixer que el dret natural fonamenta i limita el dret positiu significa admetre que es legítim resistir davant l’autoritat si aquesta viola greument i repetidament els principis del dret natural (…) El fonament del dret de resistència és el dret natural (…) La resistència a l’autoritat  mira de confirmar la validesa d’una visió diversa de les coses, tant quan es cerca d’obtenir un canvi parcial, modificant per exemple algunes lleis, com quan es lluita per un canvi radical de la situació (…) Es preferible la via de la resistència passiva, mes conforme als principis morals i no menys prometedors d’èxit”.

5. El Papa Francesc també condemna la repressió institucional violenta, Ho ha fet en el seu recent viatge de suport a tres nacions esdevingudes repúbliques independents en els darrers anys: Maurici, Moçambic, Madagascar. Ha citat  un text de la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium (La joia de l’Evangeli, del 2013):  “Les armes i la repressió violenta no aporten solucions sinó que creen nous i pitjors conflictes”.

Comparteix aquesta entrada