Polítics martiritzats (Dedicat als exiliats i presos polítics)

252

Polítics martiritzats. Es una de les idees exposades per l’escriptor portuguès i cristià Gabriel Magalhaes, que coneix i estima Catalunya, en el seu llibre “Ser a casa. Reflexions sobre el cristianisme a l’Europa del segle XXI”.

1. El magnífic i deliciós llibre de Magalhaes es va publicar el passat maig. El lector, cristià o no, ha de llegir-lo des de la realitat actual. L’autor escriu: “El cristianisme només existeix de debò quan esdevé en el present, intensament inscrit en la nostra actualitat”.

2. “Ser a casa” és un text de reflexió cristiana, no polític ni partidista. Però hi ha referències al poder i als polítics. Val la pena dedicar especialment un paràgraf del llibre als exiliats i presos polítics catalans. L’autor apel·la als polítics a oferir serveis com quan Jesús renta els peus dels apòstols. “Qui mana ha d’obeir la llei de l’amor d’una manera més soferta que aquell que senzillament és manat. Això representa un camí d’extrema dificultat, i pocs dirigents són capaços de fer-ho. ¿Quants polítics veiem que rentin els peus dels seus conciutadans? En el fons, Jesús ens proposa que el poder sigui una de les formes més desafiants de santificació (…) És això el que s’espera dels poderosos cristians d’aquest món: que siguin com martiritzats en els càrrecs que ocupen (…) Som el que som sent-ho per als altres”.

3. Una reflexió, entre moltes altres de Magalhaes, sobre qüestions com la monarquia i l’estat també es avui molt oportuna. “Així com en el passat es creia que un rei era un pare dels pobles que protegia els humils, de la mateixa manera es creu que l’estat defensa la ciutadania, quan tantes vegades només és protegeix a si mateix. I, amb tot, continuem refiant-nos de l’estat com una enorme garantia del nostre esdevenidor, tot i que en tants països ens va deixant en l’agonia”.

4. Gabriel Magalhaes fa una crida final esperançada: “M’agradaria deixar una paraula especial per a Catalunya: si us plau, no menyspreu la història de la vostra ànima, que és tan rica i que pot obrir les portes d’un futur que, si es rebenten només des del radicalisme més obtús i més fanàtic, es tanquen de seguida. Si el món català aconsegueix que el seu progressisme doni la mà a la seva espiritualitat, obrirà horitzons  fascinants per a tot el continent europeu”.

“Ser a casa. Reflexions sobre el cristianisme a l’Europa del segle XXI”. Gabriel Magalhaes. (Viena Edicions. Fundació Joan Maragall)

 

Comparteix aquesta entrada