El Papa interpel·la Espanya. La pau és basa en el diàleg, no en la humiliació i la llei de la por

1089

El discurs del Papa Francesc al cos diplomàtic acreditat a la Santa Seu interpel·la al règim espanyol per la seva forma d’encarar el conflicte amb Catalunya.

 1. El Papa recorda que aquest any se celebra el centenari del final de la Primera Guerra Mundial que “va redibuixar la cara d’Europa i del món sencer, amb l’aparició de nous Estats“.

2. Francesc adverteix amb paraules de Joan XXIII a la Pacem in Terris:Guanyar no vol dir mai humiliar al rival derrotat. La pau no es construeix com l’afirmació del poder del vencedor sobre el vençut. El que dissuadeix de futures agressions no és la llei de la por, sinó la força de la serena sensatesa que estimula el diàleg i la comprensió mútua per curar les diferències”. També adverteix: “La pau es consolida quan les nacions es confronten en un clima d’igualtat”. Recalca: “Això comporta com a principi sagrat i immutable que totes les comunitats polítiques són iguals en dignitat natural així com el reconeixement dels drets mutus, al costat del compliment dels respectius deures”

3. Unas paraules del Papa fan pensar en els exiliats i presos polítics. Diu: “Per a la Santa Seu parlar de drets humans significa, abans que res, proposar la centralitat de la dignitat de la persona. Tot ésser humà, independentment de la seva condició física, espiritual o social, mereix respecte i consideració. Des d’una perspectiva cristiana hi ha una significativa relació entre el missatge evangèlic i el reconeixement dels drets humans, segons l’esperit dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans”.

4. Altres paraules de Francesc contrasten amb l’actuació policial espanyola a l’1 d’octubre contra catalans pacífics i desarmats i amb el que ha dit la ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, en el sentit que l’exèrcit està preparat per actuar. El Papa afirma: “La recerca de la pau com a condició prèvia per al desenvolupament implica combatre la injustícia i eradicar, de manera no violenta, la causa de les discòrdies que condueixen a les guerres. La proliferació d’armes agreuja certament les situacions de conflicte i suposa grans costos en termes materials i de vides humanes que soscaven el desenvolupament i la recerca d’una pau duradora “. Francesc insisteix: “La Santa Seu reitera la profunda« convicció que les diferències que eventualment sorgeixin entre els pobles s’han de resoldre no amb les armes, sinó per mitjà de negociacions”.

Comparteix aquesta entrada