Criteris electorals cristians en una Catalunya ocupada

308

Cristians que propugnen i proposen la sobirania de Catalunya. Cristians que defensen i imposen la sobirania d’Espanya. La qüestió torna a plantejar-se en les eleccions del 21 de desembre.

1. Aquests comicis s’han convocat i es celebren en la situació anòmala derivada de l’article155. Pels partidaris del 155 (PP, C’s, PSOE) és una mesura positiva. Pels sobiranistes catalans (JxCat, ERC, CUP) el 155 converteix el país en una Catalunya ocupada.

2. Hi ha criteris a tenir en compte en la condició humana, en la política i en les eleccions des d’una perspectiva cristiana. Criteris de llibertat i solidaritat. “Crist ens ha alliberat perquè siguem lliures. Així, doncs, manteniu-vos ferms, i no us deixeu sotmetre altra vegada al jou de l’esclavatge… Vosaltres, germans, heu estat cridats a la llibertat” (Carta als Gàlates). “Tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure’m” (Evangeli de Mateu).

3. Un criteri cristià és promoure les llibertats i els drets de les persones i dels pobles com Catalunya. I és dir no a la repressió com l’aplicació inconstitucional, segons molts juristes, de l’article 155 de la Constitució.

4. Un criteri cristià és respectar als adversaris i rebutjar desqualificar-los amb expressions de neteja ètnica nazi com “a por ellos”, són “malalts” i cal “desinfectar-los”.

5. Un criteri cristià es defensar el dret a votar lliurement i oposar-se a que la policia, en aquest cas l’espanyola, reprimeixi durament als ciutadans, en aquest cas catalans, pacífics i desarmats.

6. Un criteri cristià es respectar i visitar els empresonats, també els presos polítics i sobretot els empresonats injustament o sense judici, i rebutjar tota actuació fruit de la venjança. “Recordeu-vos dels presos com si fóssiu presos amb ells; recordeu-vos igualment dels qui són maltractats, pensant que també vosaltres teniu un cos” (Carta als Hebreus 13, 3)

7. Un criteri cristià consisteix en propugnar la llibertat i la solidaritat, i no ser equidistant entre llibertat/solidaritat i repressió com l’equidistant governador Pilat que, al final, va condemnar a Jesús de Natzaret en nom de la llei establerta.

8. Un criteri cristià és defensar que totes les opcions polítiques, inclosa la sobiranista i independentista, són legítimes sempre que es plantegin pacíficament.

9. Un criteri cristià es propugnar el diàleg entre les parts en conflicte encara que una de les parts, com succeeix en molts conflictes al món, no sigui considerada com formant part de la legalitat vigent.

10. Un criteri cristià, segons un recent manifest de nombrosos sacerdots, diu: “Si la llei és injusta, cal canviar-la, i, si no es pot, hi ha èticament i en consciència el dret a desobeir-la, en tant que sigui injusta. Si no fos així, estaríem en un règim autoritari o totalitari i no en un Estat democràtic”.

Comparteix aquesta entrada