Els bisbes davant el cop d’estat contra Catalunya

407

Els bisbes de Catalunya, ¿per on es decanten? ¿Per la sobirania assumida pel Govern i el Parlament de Catalunya? ¿O per l’article 155 de la Constitució imposat pel Govern espanyol que liquida l’autonomia catalana?

1. Els bisbes catalans ¿Estan a favor del cop de l’estat espanyol contra les institucions de Catalunya? ¿Estan a favor de l’ocupació policial i militar (la guardia civil es un cos militar) de Catalunya?. ¿Respectaran les autoritats nacionals de Catalunya legals i legítimes sorgides d’eleccions democràtiques? ¿O es sotmetran a les autoritats imposades pel Govern espanyol com si Catalunya fos una colonia? ¿Estaran amb el miler de ciutadans pacífics i desarmats apallissats per la policia nacional espanyola i la guardia civil? ¿O estaran amb els agents policials que reprimeixen amb duresa, a ciutadans pacífics i desarmats? ¿Demanaran l’alliberament dels presos polítics? ¿Visitaran aquests presos polítics?¿Saben que el que està en joc són els drets humans i el respecte dels drets i de les llibertats de les persones i dels pobles o nacions com Catalunya?

2. Els bisbes diran que ells no són polítics. Però la política és inevitable, sobretot en especials períodes de la història dels pobles. Si callen, el seu silenci és polític. Si parlen, la seva veu és política. Si fan un gest, la seva acció és política. ¿Es rentaran les mans com Pilat que també va fou un gest polític contra Jesús de Natzaret? ¿O intentaran transmetre amb paraules, gestos i accions el missatge de l’Evangeli i la Doctrina Social de l’Església a la realitat catalana?

3. L’Evangeli presenta un episodi en que Jesús ha d’optar entre el César o Déu. Els bisbes ¿Optaran pel César que imposa la seva autoritat a les autoritats legítimes, que empresona a ciutadans innocents, que castiga a càrrecs públics pel fet de posar urnes, que reprimeix amb violència a ciutadans pacífics? ¿O optaran pel Déu de Jesús que és un Déu de llibertat i solidaritat, i que en el segle XXI es dona plena sintonia entre la Declaració dels drets humans i el missatge evangèlic?

4. Els bisbes de Catalunya tenen el deure ètic i evangèlic de pronunciar-se, i de fer-ho aviat. Ho haurien de fer en sintonia amb la Fundació Joan Maragall, que és una entitat de reflexió i debat sobre fe i cultura creada per l’arquebisbat de Barcelona. Aquest és el comunicat: “Davant la decisió del govern espanyol d’iniciar el procés de suspensió de l’autogovern de Catalunya amb l’article 155 de la Constitució, la Fundació Joan Maragall manifesta la seva oposició a aquesta actuació i reitera el seu suport a les institucions catalanes”.

Comparteix aquesta entrada