El Vaticà apel.la al diàleg entre Espanya i Catalunya

254

El Vaticà apel.la amb insistència al diàleg entre els Governs d’Espanya i de Catalunya. Així es mostra a l’Osservatore Romano, diari de la Santa Seu.

1.”Appelli al dialogo in Catalogna” i “L’Europa invita al dialogo per la Catalogne” són alguns titulars dels textos informatius i d’opinió de l’Osservatore Romano.

2. En aquesta línia s’inscriu un article de Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio que, entre altres, te la missió d’actuar com a mediador en conflictes de caràcter social i nacional a través del diàleg. Riccardi i la Comunitat de Sant’Egidio estan molt vinculats des de la seva creació l’any 1968 al Vaticà i sintonitzen amb la tasca mediadora del Papa Francesc.

3. Andrea Riccardi, en l’article publicat en el seu web, es mostra neutral. Però, com succeeix en tot el món civilitzat, critica “la intervenció inútil i brutal de la guardia civil i de la policia nacional contra els votants catalans en el referèndum, intervenció que ha incrementat l’antipatia cap a Madrid”. Afirma que “la unitat no pot ser imposada per la força”. Insisteix en que “necessitem diàleg, paciència, obertura a les necessitats de l’altre, capacitat per entendre el panorama, imaginació política i institucional”. Elogia que tant els bisbes catalans com els bisbes espanyols també reclamen diàleg.

4. La postura de Riccardi sintonitza amb la postura expressada per la seu barcelonina de la Comunitat de Sant’Egidio. Aquest fou el seu comunicat des de bon principi: “La història dels últims anys ens està portant a viure dies molt delicats i preocupants en la relació entre Catalunya i Espanya. La recerca del bé comú necessita sempre el respecte dels drets de tots els ciutadans i de les institucions, la llibertat d’expressió i la convivència en pau. En aquest context, la Comunitat de Sant’Egidio vol expressar la seva preocupació i fer una crida a tots aquells que tenen responsabilitats de govern a l’Estat espanyol i a la Generalitat de Catalunya, així com també a tots els ciutadans, a la serenitat i a la prudència per poder establir un diàleg constructiu per trobar solucions concretes. El diàleg és l’art que, malgrat les diferències, ens permet viure junts. No deixem passar més temps. Només un diàleg verdader i raonable que inclogui totes les parts permetrà trobar una sortida en aquesta crisi. El diàleg no debilita la identitat de ningú i permet redescobrir el que hi ha de millor en un mateix i en l’altre. No es perdrà res amb el diàleg i permetrà evitar aquells xocs que poden obrir nous abismes. En aquesta línia, compartim i sostenim la declaració que la Conferencia Episcopal Tarraconense ha comunicat sobre aquesta qüestió”.

Comparteix aquesta entrada