Lamentable míting del cardenal Omella a la Sagrada Familia

512

El cardenal Juan José Omella ha fet un míting espanyolista en la denominada “missa per la pau” a la Sagrada Família amb motiu dels atemptats a Catalunya. Lamentable.

1. Nombroses reaccions són crítiques amb Omella. Un parell d’exemples. Jordi López Camps (director general d’Afers Religiosos en el Govern Maragall): “El discurs del cardenal Omella sembla fet a la Moncloa. Com a cristià em dol la missa catòlica a la Sagrada Família oblidant la pluralitat de creences de les víctimes. Hi ha precedents d’altres llocs que ho han fet diferent, més interreligiós. Una pena la poca sensibilitat del bisbat de Barcelona”. Carmen Adzerias, (Ateneistes X la Independència): “Manifesto el màxim desacord amb el discurs del bisbe de Barcelona. Fet en castellà, menyspreant el català. Ranci i espanyolista. Incapaç en 20 minuts de pronunciar les paraules ‘Catalunya’ o ‘Mossos’, dient en el seu lloc ‘comunidad’ o ‘policia de la región’. Hi veig la ma fosca de l’Estat espanyol”.

2. Església Plural (cristians progressistes i catalanistes) qualifica de “desafortunada” la intervenció del cardenal. Lamenta que no hagi utilitzat gens el català en una homilia pronunciada a Catalunya. Recalca: “El colofó del desencert ha estat emprar sense cap mena de matís l’expressió ‘la unión nos hace fuertes mientras que la división nos corroe y nos destruye’, paraules que semblen extretes de qualsevol discurs del president Rajoy i del Govern espanyol”. I comenta: “Lamentablement, l’arquebisbe encara no ha pogut o no ha volgut entendre la societat catalana que, majoritàriament, percep les institucions del seu país com expressió de la seva sobirania i no pas com un mers ens descentralitzats. Una societat que també ara, en moments de dolor, dona una resposta madura i responsable, i demostra la seva voluntat i capacitat d’auto governar-se”.

3. Omella si hagués actuat com a bisbe catòlic, i no com polític espanyolista, hauria fet una homilia per explicar el missatge cristià. Una frase com “la democràcia ens fa forts i la no democràcia ens destrueix davant el terrorisme i qualsevol tipus de violència” sintetitza millor la Doctrina Social de l’Església. I la democràcia implica el respecte i el foment dels drets i de les llibertats de les persones i dels pobles.

4. El cardenal no s’ha comportat com els profetes bíblics que denunciaven els comportaments deshumanitzadors dels poders polític i religiós. Omella va dir: “Acaso ¿no es un pecado gravísimo atentar contra la vida de unos semejantes, de nuestros prójimos, de unos seres inocentes y de niños?”. Un profeta, mirant els ulls del rei i del president espanyol, hauria denunciat que també és un pecat gravíssim que el Govern espanyol vengui armament a països que impulsen atemptats com els succeïts a Catalunya. Amnistia Internacional informa que Espanya, entre els anys 2014 i 2016, ha exportat a Aràbia Saudi, el major proveïdor de terroristes de l’Estat Islàmic, armes per valor de 900 milions d’euros.

Comparteix aquesta entrada