Mossèn Dalmau, creient i independentista. Comiat de Gallifa

294

“Mossén Dalmau. Comiat de Gallifa” és un dels sis apartats del “Mirador” corresponent al número 257 de “Qüestions de vida cristiana”

1. Josep Dalmau, mossèn Dalmau, ha estat homenatjat a Gallifa pels seus 90 anys, al Santuari de la Mare de Déu de l’Ecologia que ell va impulsar (1986).

2. Dalmau ja deixa de ser rector de Gallifa. Ho expressa en una carta de comiat. “Benvolguts conciutadans i feligresos. Faig 90 anys i 65 com rector de Gallifa. Ara degut a l’edat i al meu estat de salut (agreujat per la bactèria que m’han encomanat a l’hospital), el senyor bisbe de Vic ha trobat oportú nomenar un nou rector per aquest poble situant-me a mi com a rector emèrit. Segons m’ha comunicat el responsable del bisbat, Mn. Oliva, el nou rector serà l’actual rector de Sant Feliu de Codines, Mn. Marti Kabamba. Des d’aquí li dono la més cordial benvinguda. Han estat molts anys entre vosaltres i n’he gaudit molt. Com a tot arreu mai es fa al gust de tothom, en especial quan un té criteri propi i defensa les seves idees. I en aquest sentit, ja sabeu, que sempre he estat en contra de les imposicions i de les dictadures. Us dono les gràcies a tots i espero que ens anirem veient per Gallifa”.

3. L’escriptora i historiadora Amàlia Bosch i Datzira coneix a Josep Dalmau des de quan ella tenia 8 anys i el mossèn es enviat el 1956 a Gallifa. Explica algunes experiències… “La fe, malgrat que hagi transcendit menys que l’activisme polític perquè no és tan atractiu a nivell de comunicació, es troba en la base del pensament i les actuacions de mossèn Dalmau. És el motor principal de la seva vida (…) Creu que l’Església ha de ser present, implicar-se en la realitat política, social i territorial. Aposta decididament per Catalunya (…) Arrenca d’un profund humanisme, de creure en l’home per damunt de tot, perquè encarna en sí mateix la imatge de Déu (…) És un gran creient”.

Comparteix aquesta entrada