L’Església ha de cedir locals pel referèndum

424

L’Església ha de cedir les seves dependències a la ciutadania, creient o no, que ho necessiti per exercir els seus drets democràtics com la celebració del referèndum del proper 1 d’octubre.

1. El Govern sobiranista català necessita locals per instal·lar les urnes pel referèndum. El Govern espanyol s’hi oposa. L’Església catòlica (bisbes, sacerdots, religiosos, fidels de base) ha de prendre postura. Qualsevol gest, inclòs el silenci, ja és inclinar-se per una banda o per l’altre, pels qui volen votar o pels qui no volen que es voti. La neutralitat és impossible.

2. El compromís eclesial amb l’Evangeli, amb la democràcia i amb el poble forma part de la millor història de l’Església catòlica a Catalunya. Així ja va succeir en la clandestinitat contra la legalitat franquista. Representats d’organitzacions polítiques i sindicals varen reunir-se en locals eclesials. La llista es llarga i significativa. Monestir de Montserrat, Caputxins de Sarriá, parròquies com Sant Medir, Sant Agustí, Maria Mitjancera i tants d’altres. Aquesta historia ha estat objecte d’una crònica de TV3, “Santuaris de l’antifranquisme”, dirigida per la periodista Llúcia Oliva. Ara potser caldrà fer el mateix. Cercar santuaris per anar a votar.

3. Cal considerar uns criteris. L’objectiu primordial de l’Església es proposar l’Evangeli de Jesús respectant la consciència dels destinataris del missatge. La proposta evangèlica inclou la promoció i la defensa dels drets i de les llibertats de les persones i dels pobles o nacions com Catalunya. L’Església, per fidelitat i compromís evangèlic, ha d’acollir sempre i en qualsevol circumstància política, a tothom, creients o agnòstics, encara que sigui plantant cara al poder establert. Ha d’acollir sobretot als més pobres d’entre els pobres, als que ploren, als que estan sols, als que tenen fam i set de ser justos, als que treballen per la pau, als malalts, als marginats, als forasters, als sense sostre, als presoners. L’Església ha d’acollir als perseguits per qualsevol causa, també als perseguits per motivacions polítiques. Ha d’acollir a la ciutadania que vol ser demòcrata, lliure, solidària. L’Església ha d’acollir les urnes i rebutjar les armes, diguin el que diguin polítics, jutges, fiscals i policies.

Comparteix aquesta entrada