A Luna/La Vanguardia. Cap nació alliberada vol tornar a Espanya

593

Text dedicat a l’espanyol Joaquín Luna, columnista de “La Vanguardia” com Gregorio Morán i José Antonio Zarzalejos.

1. Joaquín Luna escriu la columna titulada “Jo no sóc digne de la República”. Fa referència a la pregunta del referèndum del proper 1 d’octubre anunciada pel legítim i democràtic president de Catalunya. “¿Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”. El que el periodista i “La Vanguardia” volen és una regió catalana depenent de l’estat espanyol en forma de monarquia borbònica imposada pel franquisme.

2. Luna, ell tant crític quan es refereix al sobiranisme democràtic i pacífic català, haurà d’acceptar ser criticat. Així recorda que ell és un periodista molt viatjat i que ha cobert l’actualitat internacional. Doncs si el seu coneixement de la realitat internacional és com el coneixement que té del seu país, sigui Espanya o sigui Catalunya, ha donat durant anys una pobre informació en política internacional.

3. El columnista Luna practica el victimisme que, segons ell, practiquen els perversos sobiranistes que defensen els drets i les llibertats de Catalunya. Escriu: “No seré mai un bon català (…) Sóc d’aquells catalans –o ja hauria d’escriure ex catalans o catalans de segona o catalans renegats?- (…) Tinc la sort que si deixo de sentir-me català i em faig apàtrida igual fins i tot visc millor”. En Luna no ha de patir. En la monarquia constitucional espanyola, un ciutadà és obligatòriament espanyol i no és reconeix la nacionalitat catalana. En la república catalana, Luna podrà gaudir si vol de doble nacionalitat: la catalana i l’espanyola. I quant la brometa sobre els apàtrides cal deixar constància que és de mal gust. Els apàtrides són persones que pateixen molt arreu del món i en el segle XXI. Jugar amb el sofriment de les persones no és humà encara que sigui sota els efectes nocturns de l’alcohol mentre es lliga amb la veïna del pis de sota.

4. Un repte final per a Joaquín Luna, que es defineix com expert de l’actualitat internacional, i als seus admirats espanyols Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera i toreros similars. Poden dir el nom d’una sola nació que alliberada d’Espanya hagi decidit tornar a Espanya? Portugal? Colòmbia? Veneçuela, Paraguai, Xile, Perú, El Salvador, Argentina, Panamà, República Dominicana, Equador, Nicaragua, Hondures, Costa Rica, Guatemala, Bolívia, Uruguai, Cuba, Filipines, Guinea Equatorial? El somni franquista del Gibraltar espanyol? Puerto Rico? Xavier Sala-i-Martín escriu aquest tuït: “Puerto Rico vota entre 3 opcions: ser un estat, independència i actual estatus. Curiosament ‘tornar a Espanya’ no és una opció”.

Comparteix aquesta entrada