De la Catalunya cristiana a l’Església catalana

461

“De la Catalunya cristiana a l’Església catalana” és el primer del sis apartats de la secció “Mirador” del número 257 de “Qüestions de vida cristiana”, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i Fundació Joan Maragall. Aquest número està dedicat a mossèn Josep M. Belloso, teòleg, en els seus 90 anys

1. Quina és la missió de l’Església en la Catalunya del 2017 des de la perspectiva de la fe en el missatge de Jesús? “A Catalunya, l’Església serà catalana o no serà” fou el títol d’un article de Josep Maria Carbonell, degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, publicat fa vuit anys en el número 233 de “Qüestions de vida cristiana” que inaugurava la col·laboració entre l’Abadia de Montserrat i la Fundació Joan Maragall.

2. El procés eclesial passava de la “Catalunya serà cristiana o no serà”, cita atribuïda al bisbe Josep Torras i Bages (1846-1916), a una altra tesi que tenia en compte nous factors com la secularització i l’allunyament de sectors de les societats europees, inclosa la catalana, respecte al catolicisme. “Una de les grans dificultats de la nostra Església a Catalunya –explicava Carbonell– han estat les derivades de no haver-se pogut desplegar plenament com l’Església catòlica a Catalunya. Estic convençut, canviant la famosa cita del bisbe osonenc, que a Catalunya, l’Església serà catalana o no serà”.

3. Per ésser plenament catalana, l’Església ha de donar resposta a tres desafiaments, segons Carbonell. Ser capaç d’arrelar-se i d’esdevenir referent crític en la nova i canviant societat catalana. Deslliurar-se d’un model d’evangelització impulsat per l’Església espanyola que no és correspon a la de Catalunya. Seguir el camí impulsat pel concili Vaticà II consistent en ser una Església dialogant, oberta, senzilla, compromesa amb la justícia i els mes pobres.

4. Tres personatges, que compliren 90 anys durant el 2016, han viscut en aquest marc eclesial català dibuixat per Carbonell. Són referents de diverses generacions, creients o no. El bisbe Jaume Camprodon, mort el passat 26 de desembre. El teòleg Josep Maria Rovira Belloso. Mossèn Josep Dalmau.

Comparteix aquesta entrada