Escandalosa publicitat ultra espanyolista en la moderada “Catalunya cristiana”

389

Una escandalosa pàgina de publicitat ultra espanyolista apareix en el número 1939 de “Catalunya cristiana”, de 20 de novembre, setmanari d’informació i de cultura religiosa que és de caràcter conciliar i moderat.

1. La sorprenent i polèmica pàgina de publicitat consisteix en l’article “Defensa de l’Església de Catalunya” que tracta sobre la guerra del 1936/1939 i presenta un president Lluís Companys pervers, anticlerical i antieclesial.

2. L’autor de l’article publicitari és Francesc A. Picas. Fou transitari de duanes i actualment està jubilat. Picas es presenta a si mateix com “un profund coneixedor de la historia de la persecució religiosa a Catalunya”. Fa uns anys, maig del 2011, va criticar de manera indignada a “Catalunya cristiana” pel contingut d’un documentat article del sacerdot i historiador Joan Bada. Mossèn Bada, contra l’opinió dels sectors ultracatòlics, donava dades per avalar la tesis de que el bisbe Manuel Irurita no va ser assassinat el desembre del 1936, ni fou enterrat al cementiri de Montcada, ni les seves despulles descansen a la catedral de Barcelona.

3. Francesc A. Picas és president honorari d’”Hispania Màrtyr siglo XX”, fundació creada a l’octubre de 1984, pel sacerdot Salvador Nonell. El seus butlletins expliquen d’aquesta fundació: “Su actividad se extiende a todo el territorio de la nación española, pero con delegacions a nivel regional, diocesano y local (…) Su fin primordial es la glorificación de los mártires de la Iglesia en España”.

4. La biografia del citat Nonell es significativa. Va néixer i viure els seus primers anys a Mataró. Al juliol del 1936 esclata la guerra. El relat d’Hispania Màrtyr és aquest: “Al 1937, el jove Salvador Nonell passa la frontera i s’incorpora com voluntari a la zona nacional, on imperava el respecte per l’Església, les tradicions cristianes i la vida dels sacerdots. No hi havia alternativa possible com catòlic i espanyol. Es va incorporar com un voluntari més al tercio de Requetés Catalanes sota l’advocació de Nuestra Señora de Montserrat i va formar part d’aquesta unitat militar fins el final de la cruzada al 1939. Com requetè del Montserrat va participar en les dures campanyes d’Extremadura, Batalla de l’Ebre i una altra vegada d’Extremadura”.

5. Salvador Nonell fou ordenat sacerdot el 18 de març de 1945 pel bisbe franquista Gregorio Modrego Casaus. Va morir el 4 de setembre del 2004 a l’edat de 86 anys. Que Déu l’hagi perdonat. Amb aquestes mateixes paraules, “Que Déu l’hagi perdonat” conclou l’article publicitari de Francesc A. Picas tot referint-se a l’executat president Lluís Companys.

Comparteix aquesta entrada