El bisbe de Solsona desitja una bona Diada amb un “Som-hi tots!

409

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, desitja una bona Diada Nacional de Catalunya amb un “Som-hi tots”. Ho fa en la seva glossa setmanal corresponent al diumenge 11 de setembre.

               El bisbe Novell escriu: “En aquesta Diada, les dues principals associacions civils independentistes convoquen de nou una gran manifestació de suport al full de ruta per a assolir la independència. Milers de ciutadans d’aquesta diòcesi participaran especialment a les manifestacions de Berga i de Lleida. Fa un any, en les eleccions al Parlament convocades per a dur a terme el referèndum d’autodeterminació que el Tribunal Constitucional va prohibir, fou escollida una majoria parlamentària independentista. Junts pel Sí i la CUP pactaren un full de ruta cap a la independència i l’inauguren amb una decisió solemne del Parlament.

               Aquest camí cap a la república catalana té una primera fase, que sembla que culminarà la propera tardor, que consisteix en: preparar i aprovar les lleis del procés constituent, de la seguretat social i de la hisenda pública; equipar l’administració de la Generalitat amb les estructures d’un Estat i promoure un procés de participació ciutadana en l’elaboració de la futura Constitució. Us explico tot això per a demanar-vos, tant si sou partidaris com contraris a la independència, que us interesseu per aquest darrer punt: pel procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució.

               El Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, llevat d’una crisi definitiva de l’acord parlamentari vigent, tiraran endavant el full de ruta que vertebra la legislatura. La independència arribarà si el 51% dels vots del referèndum sobre la Constitució són favorables. Aquesta norma fonamental, un cop aprovada, ho serà de tots i, per tant, convé que aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius majoritaris per a la ciutadania.

               Aquesta Constitució pot definir un Estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables, o apostar per un sistema que fomenti les desigualtats. Aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica. Aquesta Constitució pot respectar i garantir el dret dels pares a l’educació religiosa i moral dels seus fills o limitar-lo, especialment en l’àmbit escolar. Aquest document marc pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural o bé emparar uns “drets” individuals que hi atempten. Aquesta Constitució pot respectar la identitat sexual natural de cada persona o, influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere.

               Els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no va amb nosaltres. Som un col·lectiu rellevant, amb una comprensió de la persona, de la societat i del bé comú important i necessària perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots. Som-hi, doncs! Animo tots els fidels laics que participeu activament en aquest procés i estudieu la doctrina social de l’Església perquè les vostres aportacions siguin coherents amb la fe que professem”.

Comparteix aquesta entrada