Al conseller d’Exteriors. La pau a Colòmbia té fort sentit català

590

Raül Romeva o un representant del Departament d’Afers Exteriors hauria d’assistir el 27 de setembre a la signatura de pau a Colòmbia entre el Govern i les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia) perquè és un esdeveniment amb fort sentit català.

1. La signatura de pau es farà a Cartagena d’Índies en homenatge al català sant Pere Claver, gran defensor dels drets humans. Pere Claver va néixer el 25 de juny del l’any 1580 a Verdú. A aquesta població de l’Urgell es conserva la seva partida de baptisme, la pica on fou batejat i part de la casa natal convertida en santuari. Pere Claver va dedicar la seva vida a protegir els negres i a lluitar contra el tràfic d’esclaus. Els negrers portaven grans quantitats de negres des d’Àfrica per a ésser venuts com a esclaus en condicions infrahumanes. Pere Claver, en fer la professió solemne com jesuïta el 1616, va signar com a “Petrus Claver, aethiopum semper servus”(Pere Claver, esclau dels negres per sempre). Va morir el 8 de setembre del 1654 a Cartagena d’Índies on es troba la seva tomba en una església que porta el seu nom. El jesuïta català es patró de Colòmbia.

2. Cartagena d’Índies també té especial interès per a Catalunya i el seu procés sobiranista democràtic i pacífic perquè Cartagena és la ciutat on l’11 de novembre de 1811 es va proclamar com estat sobirà independent respecte d’Espanya. Aquest dia es festa nacional colombiana i a la ciutat es celebren les “Fiestas de Independencia” durant quatre dies.

3. La culminació de l’actual procés colombià s’ha basat en el diàleg entre les parts i en un referèndum que es celebrarà el proper 2 d’octubre per referendar el que s’ha pactat. Aquest acord pactat a Colòmbia, amb referèndum inclòs, hauria estat impossible amb polítics com Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Alberto Rivera i companyia que fugen de les urnes com del diable. I si feliciten a Colombia hauria de canviar la seva postura numantina del “Cierra Espanya” contra les legítimes aspiracions nacionals de Catalunya.

4. El papa Francesc, però, beneeix el procés i el referèndum de Colòmbia. La Santa Seu ho fa amb aquestes paraules: “El Sant Pare es complau amb la notícia de la culminació de les negociacions entre el Govern i les FARC, com a conclusió de l’intens procés que es va dur a terme en els darrers anys, i té a bé reiterar el seu suport a l’objectiu d’assolir la concòrdia i la reconciliació de tot el poble colombià, a la llum dels drets humans i dels valors cristians que es troben al centre de la cultura llatinoamericana”.

Comparteix aquesta entrada