La documentació eclesial ratifica la nació catalana

489

La digitalització del fons documental de la Província Eclesiàstica Tarraconense (nom eclesiàstic oficial de l’Església catòlica catalana) ratifica la realitat de la nació catalana.

          Els bisbes catalans, amb l’arquebisbe Jaume Pujol al cap davant, han visitat el Seminari Pontifici de Tarragona. Mosèn Manuel N. Fuenes, director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà, els hi ha explicat la història de l’arxiu des de la seva creació a principis del segle XX i els hi va presentat la catalogació i digitalització del fons documental de la Tarraconense.

          Aquest fons digitalitzat està format per tres grans sèries de documentació. La primera fa referència als Concilis Provincials celebrats entre els anys 1336 i el 1758 on es recullen les deliberacions i els acords presos en les reunions dels diferents bisbes de l’Església catalana sobre qüestions de doctrina i disciplina eclesial. Una segona sèrie són els Sínodes Diocesans. La tercera sèrie inclou els processos de Corts Catalanes celebrades a Perpinyà entre els anys 1473 i 1479, i a Barcelona l’any 1481.

          Aquesta moderna digitalització documental ratifica les grans aportacions d‘Arrels cristianes de Catalunya, document emblemàtic de l’episcopat català (27 desembre 1985). Primera aportació: el cristianisme està present en el que avui es Catalunya des del segon segle després de Crist. Segona: Catalunya té una existència nacional mil·lenària. Tercera: L’Església ha contribuït històricament i en la actualitat a forjar la nacionalitat catalana.

          Aquestes consideracions són oportunes avui quan Calalunya viu el procés sobiranista i perquè els bisbes actuals de Catalunya han d’estar ben informats de la realitat catalana i de l’Església en aquest poble. Arrels cristianes de Catalunya i la digitalització documental apuntada són, en quest sentit, sòlids punts de referència.

          (Article publicat a www.tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada