Vaticà, episcopat i cristians de base defensen la independència com un dret legítim

269

          El polac Krzyszof Olaf Charamsa (Congregació per a la Doctrina de la Fe al Vaticà i secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional) afirma que la doctrina cristiana inclou el dret d’autodeterminació dels pobles.

          En una entrevista a Catalunya Ràdio, Charamsa és molt clar: “La Doctrina Social de l’Església catòlica defensa el dret a l’autodeterminació dels pobles com a part dels drets de l’home. El més important dret de les nacions és el de la independència. La pau depèn dels drets de l’home i també d’observar els drets de les nacions. El dret a l’autodeterminació és previ a l’ordre jurídic i constitucional”.

          L’episcopat català ratificat la seva postura davant les eleccions del 27S que “poden tenir una notable importància històrica (…) en un moment crucial com el que estem vivint”. Manifesten el “nostre amor a la Pàtria catalana (…) i el nostre respecte per la legítima diversitat d’opcions”. Afirmen: “No toca a l’Església proposar una opció concreta, però si que defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles”. Entre aquestes opcions polítiques legítimes figura el del sobiranisme o independència.

          En aquest mateix sentit destaca la carta oberta que un grup de cristians de Catalunya dirigeixen als cristians d’Espanya. Diuen en un des paràgrafs: “Nos atrevemos a esperar de vosotros, amigos caminantes en la fe cristiana, no que compartáis nuestros planteamientos, pero sí un respeto y una actitud de comprensión hacia las opiniones que manifestamos. Tal como expresaron los obispos catalanes en 1985: “Querrìamos que fuesen principalmente nuestros hermanos católicos de otros pueblos de España los primeros en comprender y acoger estas aspiraciones”.

          Alguns dels signants són Josep Maria Ballarin, Jaume Botey, Lluis Busquets, Antoni Comas, Antoni Comin, Josep Maria Cullell, Oriol Domingo, Carles Duarte, Elvira Duran, Miquel Esquirol, Joaquim Ferrer, Josep Maria Gasch, Pere Lluis Font, Ignasi Garcia Clavel, Núria de Gispert, Antoni Matabosch, Xavier Morlans, Manel Pousa, Josep Maria Puigjaner, Hilari Raguer, Joan Rigol, Antoni Vives.

          (Article publicat a www.tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada